• Klaudia 41472 számú kérdése
  • 2011-12-15

Tisztelt Ügyvédnő/Ügyvéd úr!

Tulajdonostársammal 1/2-1/2 arányban vagyunk egy lakóingatlan tulajdonosai, én viszont szabadulni szeretnék saját tulajdoni hányadomtól. A másik tulajdonos (aki egyébként több más ingatlannal is rendelkezik) az ingatlant értékesíteni nem hajlandó (ő lakik benne). Arra jutottam, hogy bíróságon kérem a közös tulajdon megszüntetését.
1.A bíróság mit értékelhet a bennlakó tulajdonostárs méltányos érdekeként abban az esetben, ha beleegyezése nélkül adja a tulajdoni hányadomat a tulajdonába? (Tehát mely esetben nincs erre lehetőség?) Ez azért lényeges számomra, hogy mire hivatkozhat velem szemben (jövedelmi viszonyai jók, ill. több ingatlantulajdonnal is rendelkezik)
2.Tulajdonostársam kizárólagosan használja az én tulajdonrészemet is, amiért nekem semmilyen díjat nem fizet. Hogyan tudok használati díjat követelni, amennyiben nincs közöttünk semmilyen írásbeli megállapodás a használatot illetően? (ő nem hajlandó ilyet aláírni, nem vagyunk jó viszonyban) Tanút igénybe lehet venni ennek bizonyítására, irat hiányában?
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Klaudia!

A közös tulajdon megszüntetése iránti perek érdekes perek, abból a szempontból, hogy nem kell különösebb indokolás annak megindításához és megnyeréséhez. Ebben a perben a többlethasználati díjat is követelheti, nem szükséges ahhoz megállapodás, elegendő, ha írásban közölte vele ezen igényét.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: