• Éva 41473 számú kérdése
  • 2011-12-15

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A kérdésem az lenne,hogy társasháznál/2 ikerlakás,külön bejárattal/ Amiről társasház alapító okirat készült,hivatalosan külön -külön van e,mivel a földhivatalnál megosztani külön -külön nem tudták ezáltal se ,mert a porta olyan kicsi,hogy helyrajzi számon egy,viszont minden külön van így értve gázórára ,villanyra,csak a vízakna van az én oldalamon,és 2 óra van benne,nővéreméké és a miénk!
Családi okok miatt nagyon elmérgesedett a viszony,és volt már olyan,hogy mikor jöttek leolvasni órát,fogta a középső elválasztó kerítését és átjött beengedte a leolvasókat,magát is ,holott csak át kellett volna szólni és én is beengedtem volna őket!
Én nem járok át az Ő portájukra ,viszont Ő önállósította magát! Lehet e valami úton módon kérni,hogy szüntesse meg az én oldalamon lévő aknából a vízóráját!
a hátsó udvar felől pedig a szennyvíz csövük megy keresztül! Gondolom ha azzal is bármi problémája volna,akkor nálam volna minden felbontva majd akkor az udvaron!
Hogy lehetne ezekre megoldást találni??

Tisztelt Éva!

Ezek olyan szomszédjogok, melyeket sajnos Önnek tűrnie kell (pláne, hogy még csak nem is két önálló ingatlan, hanem osztatlan közös tulajdon). Tehát Önnek kötelessége biztosítani számára,hogy az óraleolvasás miatt átmenjen az ingatlanára.

Ha fel kellene bontania az Ön udvarát a szennyvíz javítás miatt azt is tűrnie kéne, azonban az ezzel kapcsolatos költségek viszont őt terhelnék, ha kifejezetten csak az ő érdekében állna a javítás. Tekintve, hogy ez osztatlan közös tulajdon, olyan esetekben amennyiben a javítások a teljes ingatlant érintik, úgy közösen kötelesek viselni a költségeket, tulajdoni hányadaik arányában.

Nyilván a jó megoldás az lenne ha közösen tudnák rendezni a helyzetet, akár azzal, hogy átteszik a mérőórát. Csak feltételezem a szomszédja ennek költségeit nem akarná állni.


Tisztelettel
dr.Jámbor Igor Roland ügyvéd
JÁMBOR & TÓTH Ügyvédi Iroda
3525 Miskolc, Patak u. 4. I/1.
+36 46 414 220
www.jamborestoth.hu
iroda@jamborestoth.hu

Közösségi oldal: