• Marcsi 41479 számú kérdése
  • 2011-12-16

Tisztelt Dr Tóth Úr!
2008 augusztusában jelzáloghitelt vettem fel CHF alapon használt lakás vásárlásra.Ez az összeg 3,600,000 Ft volt sajnos korábbi munkahelyem elvesztése miatt nem tudtam fizetni, ezért 2011. januárban átkerült egy faktoring céghez.Egyszerűen nem tudok velük megegyezni havi 50,0000 ft-ot kínálok és azt mondják 60,000 ft lenne megfelelő, persze CHF alapon ez is.
Egyik kérdésem, hogy valoban igaz-e, hogy svájci frank alapú kölcsönt nem lehet forintosítani ha már faktoring kezeli a kintlévőségemet.
A másik pedig az lenne, hogy osztatlan közös tulajdonnál ha én használatbavételemet ráruháztam valakire, abban az esetben végrehajtásra kerülhet az ingatlan?
Várom kíváncsian válaszát.Köszönettel

Tisztelt Marcsi!

A faktoring cég már a fennálló tőketartozás és járulékai (kamat, költés, kár) behajtása iránt intézkedik, tekintve, hogy a tartozás itt CHF-ben van nyilvántartva, továbbra is a frank árfolyamnak megfelelő tartozást fogja követelni.

Nem tudom mit ért pontosan "használatbavételen", feltételezem a haszonélvezeti jogot. Az ingatlan tulajdonjoga az ami végrehajtás alá vonható. Tehát az ön tulajdonrészét el tudja árverezni a faktor cég, azonban a haszonélvezet rajta marad. Magyarán lakottan tudja árverezni az ingatlant.

Az tovább árnyalja a képet, hogy attól függ mikor került rá bejegyzésre ez a haszonélvezeti jog, mert ha a banki szerződés megkötése után és a bank értesítése nélkül, akkor ezt a bank a zálogszerződése megsértése miatt akár meg is megtámadhatja.

Tisztelettel
dr.Jámbor Igor Roland ügyvéd
JÁMBOR & TÓTH Ügyvédi Iroda
3525 Miskolc, Patak u. 4. I/1.
+36 46 414 220
www.jamborestoth.hu
iroda@jamborestoth.hu

Közösségi oldal: