• Mária 41480 számú kérdése
  • 2011-12-17

Tisztelt Ügyvédi Iroda!


1 hónappal ezelőtt kötöttem meg az adásvételi szerződést az általam kiválasztott lakásra.
Minden rendben zajlott, a lakás a kifizetés után a nevemre került.

A napokban viszont megkeresett telefonon egy már általam ismert ingatlan iroda, hogy követelik rajtam az általam vásárolt lakás vételárának 0,5 %-át, az eladótól pedig ugyancsak 0,5 %-ot, mivel én annak idején magasabb áron megtekintettem az ingatlant, és a megtekintési nyilatkozatban aláírtam, hogy rajtuk keresztül veszem meg a lakást.

Ez a megtekintés körülbelül ez év januárjában volt amikor én megnéztem a lakást az említett ingatlan irodával. Annak idején sok lakást néztem, keresgéltem, melyik lehetne számomra a legalkalmasabb. Az ingatlanközvetítő akkor nagyon kedves volt, a végén pedig odatolt elém egy nyilatkozatot. Elmondta, hogy ez a megtekintést igazolja. Persze aláírtam, mivel akkor még nem tudtam, ennek milyen következménye lesz.
A megtekintési nyilatkozatból én nem kaptam példányt.
Akkor úgy döntöttem, nem veszem meg a szóban forgó lakást, mivel a kiválasztottam a környéken egy másikat, arra a lakásra le is raktam vételi szándékot. Sajnos a lakásvásárlás meghiúsult, mivel azt eladó nem engedett az árból.

Továbbra is keresgéltem a lakásokat, több hónapig.

Körülbelül 10 hónappal később ugyanazon a környéken egy hirdetés alapján megkerestem egy másik ingatlanirodát. A megtekintéskor 2 ingatlanos várt, megmutatták az általam kiválasztott ingatlant, illetve mondták, hogy mutatnak egy másikat is, hátha tetszik. Mondtam rendben, legyen így, hátha az tetszik meg. Kiderült, hogy ugyanaz a lakás volt, amit januárban megnéztem.
De a lakást akkor már majdnem fél millió Ft-tal kevesebbel hirdették, mint januárban.
Én azt akkor jeleztem az új ingatlan irodának, hogy én ezt a lakást már láttam egy másik irodán keresztül. Azt mondták, ebből nem lesz gond (utólag rájöttem, ők szerették volna leemelni a közvetítői díjat, ami sikerült is nekik).

Jóhiszeműen jártam el bevallom, mivel tényleg abban a hitben voltam, hogy a megtekintési nyilatkozatban csak arról nyilatkoztam, hogy megtekintettem a lakást, és mivel 10 hónappal később voltunk, nem gondoltam arra, hogy ebből a későbbiekben probléma lesz, mivel változott az ár is, tehát már nem azok a kondíciók érvényesek, mint amikor a másik ingatlan irodával megnéztem.

Erre a napokban kaptam egy telefont az első ingatlan irodától, hogy követelik rajtam és az eladón is a fél-fél %-ot, mivel a megtekintési nyilatkozatban ezt vállaltam, hogy rajtuk keresztül veszem meg a lakást.
Meggyanúsítottak, hogy én kvázi őket megkerülve egyeztem meg az eladóval. Az ingatlan iroda elég agresszíven beszélt velem. Erről szó sem volt, én az eladóval az adásvételi szerződés megkötésekor találkoztam először.

Kérdésem, mit tudok tenni a kialakult helyzetben?

Úgy érzem, vétlen vagyok a történetben, viszont értem a másik ingatlan iroda álláspontját is, illetve kellemetlenül érzem magam, mivel az eladót is rossz helyzetbe hoztam.
De véleményem szerint ez nem elintézési mód, amit az első ingatlaniroda művel.
Megnéztem a honlapon, az első ingatlanirodánál is ugyanannyira levitték az árat, tehát nekem teljesen mindegy volt, kinél veszem meg a lakást, nem fűződött egyik irodához sem érdekem, ezért nem fogadom el azt a vádat, hogy én saját érdekemben egyeztem meg az eladóval, mivel vele, mint már említettem, az adásvételi szerződés megkötésekor találkoztam először.
Kérem az Ügyvéd Úr válaszát, mit tudok tenni a kialakult helyzetben.

Köszönettel:

Mária

Tisztelt Mária!

Sajnos az eset az ingatlanközvetítői működés majdnem összes visszásságát magán hordozza. Úgy vélem, hogy bármennyire is volt Ön jóhiszemű, mégis aláírt egy quasi szerződést, amelynek most a teljesítését követeli az 1. közvetítő. A stílusra nyilván nincs magyarázat, de a szándék érthető és még jogosnak is mondható. Azt javaslom, hogy határozottan utasítsa vissza őket, talán eltántorodnak a szándékuktól, de ha fizetési meghagyást vagy pert kezdeményeznek, akkor hajlanék a megállapodásra vagy a követelés elismerésére.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: