• Péter 41491 számú kérdése
  • 2011-12-19

2008-ban készült el 4 szintes, 34 lakásos társasházunk, amelyhez előkert, belső udvar, kicsi játszótér és kert tartozik. A telek a rajta fekvő épülettel együtt be van kerítve. A telek árát, illetve az udvar, játszótér, kert kialakításának költségét a beruházó a lakások vételárába beépítette. A földszinti akások négyzetméterenkénti ajánlati vételára megegyezett az emeleti lakásokéval. A beruházó, egyben a társasház alapítója döntése alapján a közös tulajdonban levő kert egyes részei (ezek legnagyobbika 175 m2) a földszinti lakások tulajdonosainak kizárólagos használatába kerültek. Ezek a kertrészek, közös tulajdon lévén nem növelik az érintett tulajdonosok tulajdoni hányadát, ezekért semmiféle díjat nem fizetnek, saját költségükön gondozzák. Ezeknek a területeknek a határát az építéskor ültetett tujasorok jelzik.
Mivel most készül az SzMSz, fontos a következő kérdést tisztázni:
Kérdés: van-e joga a kizárólagos használónak birtokvédelem címén a kertrészt elkeríteni, illetve, amennyiben a társasháznak a jövőben szüksége lenne ezen területek egy részére (pl udvari kerékpártároló építéséhez), megszüntetheti-e a kizárólagos használatot?
Üdvözlettel: Péter

Tisztelt Péter!

Álláspontom szerint közgyűlési többségi határozat szükséges a kerítés létesítéséhez, és a használat megváltoztatásához is, kivéve, ha az alapító okirat eltérő szavazati hányadot (pl. egyhangú döntést) ír elő.

Tisztelettel
dr.Kollár Andor ügyvéd
6720 Szeged, Deák F. u. 2. mfsz. 7.
+36 70 250-5403
www.kollarandor.hu
iroda@kollarandor.hu

Közösségi oldal: