• János 41509 számú kérdése
  • 2011-12-24

Még egyszer elküldöm a levelet, mert nem tudom, hogy Önhöz ért e?

Tisztelt Ügyvédnő/Úr !

Szeretném kérdezni, hogy mi tévő is legyek esetemben. A történet leírás: 1988. dec. 01.-én
a Bátaszéki vasút területén lévő melléképület felépítményét, mivel a felépítmény területét a MÁV az előző tulajdonosoknak nem adta el. Azóta a területet használom, a környezetét, és a épületet rendben tartom. 2004. évben felhívták figyelmemet, hogy mivel a területért nem fizetek bérleti díjat, ezért közel 20000 Ft/ év bérleti díjat fizessek. A bérleti szerződés tervezetet meg is küldték, melyben olyan feltételeket kellett volna elfogadnom, ami számomra igen kedvezőtlen lett volna. Kifogást is nyújtottam be a szerződéssel kapcsolatban, melyre a mai napig nem kaptam válasz. Valami miatt az ügy intézése leállt.
Az elműt hónapokban ismételten megkerestek A MÁV Vagyonkezelő ZRT Területi központjától, hogy fizessek a 20 m2 területért (5310.-Ft/ negyedév + ÁFA bérleti díjat. Amennyiben ezen bérleti díjat nem fizem, akkor az épületet 2011.12.31.-ig bontsam le. Idő közben kértem, hogy a bérleti szerződés tervezetét küldjék meg, hogy azt áttanulmányozva állást tudjak foglalni. Ez a tervezet nem jutott el a mai napig hozzám.
Kérdéseim: Köteles vagyok e bérleti díjat fizetni? Ugyan is a felépítményt bérleti díj megfizetése nélkül vásároltam meg. A MÁV területét közel 15 évig háborítatlanúl használtam.
Mennyire reális a bérleti(5310.-Ft/ negyedév + ÁFA) díj, arra a tekintettel, hogy a helyi Polgármesteri Hivatal egy hasonló nagyságú területet 34125.-értékesí ami tulajdonba kerül..

Tisztelettel, és köszönettel

Horváth János

Ui.: Sajnos rokkantnyugdíja vagyok egy szívinfarktus, és egy szívműtét után.
Ha szükségesnek tartja, úgy a keletkezett iratokat e-mailben elküldöm.

egyéni ügyvéd
dr. Forgács Gábor ügyvéd

Cím: H-7045 Györköny, Fő u. 491.
Telefon: +36 20 3890254
E-mail: gforgacs@t-online.hu

Tisztelt János!

Látni kellene az ügy iratait, egyszerűbb lenne a válaszadás, azokból lenne pontosan megállapítható, hogy lehet-e szó bérletről, vagy sem.

A főszabály az, hogy a földtulajdonosé az épület is, azaz ha Ön anno "megvásárolt valamit", akkor az épülettel megszerezte a földterületet is (pontosabban nem az épületet, hanem a területet vásárolta meg, amelynek alkotórésze az épület), vagy ha külön vásárolta az épületet, egyben földhasználati jogot is szerzett a területen álláspontom szerint.

Amennyiben az ügyben további kérdései lennének, keressen bizalommal, akár ezen fórum keretein kívül is.

Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal: