• ERIKA-ILONA-SAROLTA 41513 számú kérdése
  • 2011-12-27

TISZTELT ÜGYVÉD UR. Komárom megyében el adtam az ingatlanomat. Férjem INGATLAN RÉSZÉBE FEKTETTEM 1.MILLO ft.-ot Férjem kiadásainak a finanszirozására ,szintén 5.-száz ezret. szeretetböl talán hálábol, ö nekem ajándékozta az ingatlan részét. Ez 6.-dik éve történt. 2010.március 31-én férjem meghalt hirtelen.Atemetésére banki hitelt vettem igénybe .Amit most törlesztek. AZ ö elézö házasságábol származö fia, most a birosághoz fordult ,követeli a köteles részét az ing.-bol 9.évig éltem a férjemmel ezt a fiát 4 alkalommal láttam ,közel 4.száz ezret adtam neki -mivel neki nem kellet az ehuny t édes anyja után járo örökség. apját nem látogatta temetésén sem vett részt. Mivel ez az ingatlan rész 6.-éve a tulajdonom, szinte e miatt adtam el a házamat,hogy férjem kérésének eleget tegyek, most köteles vagyok e bár mit is fizetni. kéremszépen segitsen kevés nyugdijbol élek, jan.-ban lesz a tárgyalásom mire számithatok..

Tisztelt ERIKA-ILONA-SAROLTA!

A gyermeket megilleti a kötelesrész az alábbiak miatt:
A Ptk. 661. §-a szerint kötelesrész illeti meg az örökhagyó leszármazóját, ha az öröklés megnyíltakor az örökhagyó törvényes örököse, vagy végintézkedés hiányában az lenne.
A Ptk. 607. § (1) bekezdése alapján törvényes örökös elsősorban az örökhagyó gyermeke. Több gyermek fejenként egyenlő részben örököl.
A Ptk. 665. § (1) bekezdése alapján kötelesrész címén a leszármazót annak fele illeti, ami neki - a kötelesrész alapja szerint számítva - mint törvényes örökösnek jutna.

A Ptk. 666-668. §-ai alapján a kötelesrész alapja a hagyaték tiszta értéke, valamint az örökhagyó által élők között bárkinek juttatott adományok juttatáskori tiszta értéke. Nem tartozik a kötelesrész alapjához az örökhagyó által a halálát megelőző tizenöt évnél régebben bárkinek juttatott adomány értéke. A kötelesrész kielégítésére szolgál mindaz, amit a jogosult a hagyatékból bármely címen kap, továbbá amit az örökhagyótól ingyenesen kapott, feltéve, hogy azt a kötelesrész alapjához hozzá kell számítani (betudás).


Tisztelettel
dr.Kollár Andor ügyvéd
6720 Szeged, Deák F. u. 2. mfsz. 7.
+36 70 250-5403
www.kollarandor.hu
iroda@kollarandor.hu

Közösségi oldal: