• Tímea 41514 számú kérdése
  • 2011-12-27

Tisztelt ügyvéd Úr/ Asszony!
A következő problémában szeretném tanácsukat kérni.Páromnak és testvérének van egy közös tulajdonú lakása, szeretnénk a testvér tulajdonjogát ajándékozással a párom tulajdonrészéhez hozzávetetni, de ugy hogy a testvér holtig tartó használati jogot kap a lakásban. A kérdésem az lenne, hogy ez megoldható-e így, és hogy milyen jogai lesznek a testvérnek a holtig tartó használattal, valamint ez minekünk milyen anyagi költséggel járna? És hogy, arra van-e mód hogy a holtig tartó használati jogú szerződést ugy megírni, hogy részünkről a testvérnek ne kelljen havonta x összeget fizetni, hanem amennyiben eladásra kerűlne az ingatlan ugy az összeg fele őt illetné. Illetve lenne még egy kérdésem: a 2testvér a tulajdonos, az egyiknek van egy nem tiszta életű barátnője akit 1hónap után készűl feleségűl venni, csak azért hogy ne tudjuk a lakásból kirakni, a másik testvér ezt ellenzi, és kiszeretné rakni a lányt a lakásból ( akit ő engedett ide, majd összejött a testvérrel) van annak valamilyen módja hogy a másik tulajdonos társ a lányt a lakásból kirakja, mert egyrészt igen kautikusak azóta az állapotok a házban, mindnnapos az idegesség, a vita, és nem szeretné a másik tulajdonostárs egy olyan emberrel megosztani a lakásást aki becstelen, bűnöző, erkölcstelen... Válaszukat, segítségüket előre is köszönöm. Tímea

Tisztelt Tímea!

Az ajándékozás és a haszonélvezet alapítása is lehetséges, sőt abban is meg lehet állapodni, hogy eladás esetén hogyan osztoznak az érintettek a befolyó vételáron.

A haszonélvezeti jog azt jelenti, hogy a jogosult birtoklhatja és használhatja az ingatlant, ill. lyen jogot másnak is biztosíthat. Így az ominózus hölgy kirekesztése elég nehézkesen oldható meg, csakis a testvér beleegyezésével távolítható el.


Amennyiben a lebonyolítással az Irodánkat bíznák meg, úgy kérem, hogy e-mailben jelezzék!


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: