• Krisztina 41518 számú kérdése
  • 2011-12-28

Az alábbi ügyben kérnék felvilágosítást: Szüleim tartási szerződést kötöttek a szomszéd nénivel, aminek következtében a ház édesanyám nevére került, a néni holtig tartó haszonélvezetével. A néninek fia meghalt, 2 unokája, 1 dédunokája van, de unokái már vagy 10 éve - amióta édesanyám át is járt hozzá - nem is látogatják. A néninek van 2 bankszámlája is, de ő ezt még nem akarja záradékoltatni, mivel azt mondja, hogy a pénzét ő akarja kezelni. Megérti, hogy a záradékolással édesanyám csak halála után férhetne a pénzhez, de akkor sem. ugyanakkor kategórikusan kijelentette, hogy unokáinak semmi szín alatt nem akarja a pénzt adni. Ilyenkor ki örökli meg a bankban lévő pénzt, illetve van-e lehetőség esetlen végrendeletben fogalalni. Ha van végrendelet hogy megy az öröklés százalékos arányban? Illetve ilyenkor, ha van tartási szerődés a néninek nem kötelessége a bankszámlán lévő pénzt záradékoltatni? Kérem segítségüket a problémánkra.

Tisztelt Krisztina!

A tartási szerződés nem kötelezi az eltartottat arra, hogy a teljes vagyonát áadja a tartás fejében. A bankszámlán levő összegeket ezért, ha nincs más végintézkedés, a törvényes örökösök öröklik.
Végrendelettel az eltartóra hagyható a bankszámlán levő összeg, de ez esetben a törvényes örökösöknek köelmi igénye keletkezik a törvényes örökrész felére. Inkább öröklési szerződés kötését javaslom.


Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Közösségi oldal: