• Ivett 41524 számú kérdése
  • 2011-12-28

Tisztelt Ugyved No!
Noveremek vettek egy hazat ferjevel egyutt 3- 4 evvel ez elott.
VAN NEKIK EGY KISKORU GYERMEKUK IS A KOZOS HAZTARTASBAN!!
Szuleink lettek az ADOSTARSAK, mert maskepp nem kaptak volna meg a hitelt.2 evvel ezelott Edesapam elhunyt, Edesanyam rokkant nyugdijas.
Noveremek mielott vettek volna a hazat alberletben laktak. Ra egy evre a foberlo feljelentette a noveremet ( mert vegul is csak az O neven volt berelve a lakas), hogy a szamlak nem voltak nem tudom hany honapra visszamenoleg kifizetve, birosagra vitte a dolgot. Noverem nem jelent meg (nem vette komolyan)igy az O jelenleten kivul a foberlo megnyerte a pert es a jelenleg levo hazukat megterheltek ezzel az osszeggel, ami kamatokkal mindennel egyutt mar 360ezer Ft lett.Megegyeztek abban hogy reszletfizetest csinalnak, de mivel nehez anyagi korulmenyek kozott vannak, egy ido utan nem tudtak mar fizetni.December 6.aval allitolag feltettek az internetre az arverest, DE CSAK a noverem reszet, a haznak a felet.Nem jelenkezet senki a hazra.
Szuleimnek van egy lakasuk, ami Edesapam halala utan, fele resze ram es noveremre maradt, es azert hogy Edesanyam ne veszitse el a lakasat ( mert mar tobbszor elmaradtak a haznak a reszlet fizetesevel is)
nekem ajandekoztak noverem es edesanyam lakas tulajdonanak reszet, de viszont edesanyamnak a haszonelvezeti joga megmaratt a lakasban.
Azok lennenek a kerdeseim...:
-Van esely-e arra hogy megvegyek a fel hazat ugy hogy benne laknak a noveremek?
- MI TORTENIK AKKOR HA NEM TUDJAK A FELE HAZAT ELARVEREZNI? MEGSZUNIK A LEFOGLALASI HATAROZAT?
- VAGY EDESANYAMHOZ MENNEK , ES A NYUGDIJANAK A 30% ELVESZIK, TARTOZAS CIMSZOVAL?
-EDESANYAM INGOSAGAI IS VESZELYBEN VANNAK?HA IGEN AKKOR MIT HAGYNANAK MEG A LAKASABOL?Mi irtunk egy papairt az igosagokrol hogy minden ami a hazban van az enyem, mert en kulfoldon tartozkodom mar hosszu evek alatt, es Edesanyam felugyeli a dolgaimat. Ha jol emlekszem ezt a nyilatkozatott csak tanuk eott irtam ala.
- NEM TUDOM AZ ELEGENDO AHOZ HOGY NE VIGYEK EL A DOLGAIT, (2 tv, huto, fagyaszto, 2 szekrenysor,stb)
Ezek lennenek a kerdeseim, koszonom elore is a valaszukat Tisztelettel; Kiraly Ivett

Tisztelt Ivett!
A lakást úgy is el lehet árverezni, ha a tulajdonos benne lakik, ilyenkor a kikiáltási ár a lakottságra tekintettel alacsonyabb. Ha nem tudják elárverezni, attól a végrehajtási jog még fennmarad az ingatlanon. A végrehajtási jog 5 év alatt évül el, de a végrehajtási cselekmények megszakítják az elévülést. Az édesanyja nyugdíját csak akkor tudják letiltani, ha a bírósági ítéletben őt is kötelezték a tartozás megfizetésére, más tartozását nem tudják ilyen módon érvényesíteni vele szemben. Ha a végrehajtó olyan ingóságokat foglal le, amik nem az adós tulajdonában vannak, a tulajdonosnak végrehajtási kifogást kell tennie, illetve igénypert indítani a dolgok visszaadása iránt, ellenkező esetben a végrehajtó elárverezi azokat. A végrehajtási törvény szerint vannak bizonyos ingóságok, amik mentesek a foglalás alól (pl. a legszükségesebb bútor, 1 garnitúra ágynemű, legszükségesebb ruházat, élelmiszer, tűzelőanyag, stb.)
Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal: