• Angyal 41525 számú kérdése
  • 2011-12-28

Tisztelt Ügyvédnő!
Földhivatali eljárás jogszerűségéről szeretnék tájékoztatást kérni. Kértem a tulajdonomban lévő földterületre a használat bejegyzését, azonban ezt a Földhivatal nem teljesítette. Indoklásul közölték, hogy a jelenlegi földhasználó nem akar lemondani a használatról, ezért bírósághoz kell fordulnom.
Ez a terület részaránykiadás címén 1997.02.28-án került a tulajdonomba. azonban a területen a jelenleg bejegyzett földhasználó szőlőt telepített még a '80-as évek elején A Földkiadó Bizottság 1995-ben íratott velünk egy megállapodást, amely ingyenes használatot biztosít neki. Ennek a megállapodásnak az alapján a Földhivatal 2000-ben bejegyezte a földhasználó haszonbérlet formájában történő használatát, holott haszonbért sohasem fizetett és többszöri megkeresésemre ez ügyben nem reagált. A megállapodásban pontos időpont sem szerepelt, hogy mettől meddig használja az ültetvényt, a Földhivatal által kiadott lapon viszont konkrét dátum szerepel. Jelenleg annyi történt, hogy a Földhivatal téves bejegyzésre hivatkozva megváltoztatta a használat jogcímét haszonkölcsönre, az időpontokat változatlanul hagyva.
Kérdésem az, hogy 2000-ben a használat bejegyzéséhez nem kellett volna a tulajdonos jóváhagyása, ill. ugyanezen ingatlan vonatkozásában 2010-ben került bejegyzésre a művelési ág változtatása szőlőre, szintén az én megkérdezésem nélkül. Helyes-e ez az eljárás?

Megtisztelő válaszát köszönöm.

Tisztelt Angyal!

Az iratok- ekként különösen az 1995-ös "megállapodás" - pontos ismerete nélkül sajnos nem lehetséges kérdésre válaszolni.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal: