• József 41526 számú kérdése
  • 2011-12-29

Tisztelt Ügyvéd Nő/ Ügyvéd Úr!

Vásároltunk egy újépítésű, nem teljes készültségű társasházi lakást, a szerződés aláírásának dátuma 2011.04.12. volt A földhivatali érkeztetés 2011.04.16.
A szerződés szerint függőben tartással történt az eladás. Az eladó/építtető cégnek a tulajdoni lapon egy ausztriai bank részére volt bejegyezve jelzálogjoga az építkezés finanszírozására felvett hitel fedezetére. A szerződés szerinti teljes vételárat a jelzálogjogosult bank részére kellett átutalni (5.600.000,-). Ami meg is történt még a földhivatal függőben tartási idejének lejárta előtt, kiadta a bank a jelzálogtörlésre szóló engedélyt, mely benyújtásra került a földhivatalhoz a tulajdonjog bejegyzési kérelemmel/engedéllyel együtt.Ekkor derült ki, hogy a szerződés aláírásának napján (2011.04.12.-én) az APEH Végrehajtási jogot jegyzett be az ingatlanra, az eladó cég 4.200.000,- Ft adótartozása miatt. Megjegyzendő, hogy a cég azóta már montenegrói ügyvezetővel és külföldi tulajdonossal bír, elérhetetlen, rengeteg tartozást felhalmozva. A földhivatal törölte a bank jelzálogjogát, de a tulajdonjog bejegyzést elutasította, kéri a VH jog jogosultjának hozzájárulását, a bejegyzéshez. A fellebbezési határidő 2012 január 2. Persze az APEH -nél kijelentették, hogy nem járulnak hozzá a tulajdonos változáshoz. Még az elutasító határozatuk sem fog megérkezni a határidőig.
Az ügyvédünk közvetlenül a szerződés aláírása előtt nem kért le tulajdoni lapot, mert ez már a sokadik ingatlan adásvétel volt a társasházban, de ha aznap reggel kért volna sem biztos, hogy látszott volna már a VH bejegyzése. Kérem segítsen mitévő legyek. Kifizettük a vételárat, már elég sokat költöttünk is a lakásra, nem gondolta senki hogy probléma adódhat, és még tulajdonjogot sem szerzünk.
Végrehajtási igényper indításának sem biztos hogy lenne jogalapja dologi adósként, amelyben kérhetném a VH törlését mivel jóhiszemű vásárlóként nem engem illet. De ha még tulajdonjogom sem lesz, mihez kezdjek?
Várom válaszát!
Köszönettel: B. József

Tisztelt József!

Az elmondottak alapján csak a vh. jog töröltetését - saját költségen - tudom javasolni. Aztán persze meg lehet próbálni ezt érvényesíteni az eladóval szemben, de az az elmondottak alapján nyilván erősen kérdőjeles. Csak ezt a megoldást tudom javasolni az ingatlan megmentése érdekében.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: