• Viktória 43437 számú kérdése
  • 2012-10-07

Tisztelt Ügyvédnő/Ügyvéd Úr!

Egy 36 lakásos társasházban lakom. A földszinti részen csak nem lakás céljára használt helyiségek vannak, amikben üzletek, rendelők stb. működnek. Nemrég az egyik ilyen helyiséget a tulajdonosa (önkormányzat) bérbe adta és ott pékséget nyitottak. Azóta a lakók kb 1/3- ának az éjszakai pihenése hajnali 4.15 órakor befejeződik, mivel a pékségbe megkezdik a szállítást és rakodást, ami zárt ablakok mellett is olyan zajjal jár, hogy nem tudunk aludni. A házirend előírja, hogy 22.00 - 08.00 között nem lehet olyan tevékenységet végezni, ami a többi lakót zavarja. A bérbeadás tényét és hogy pékséget fognak működtetni benne csak a kiadás után közölte a lakókkal a közös képviselő.
Az egyik kérdésem az lenne, hogy kell- e a lakók beleegyezését kérni ilyen esetben a bérbeadásról?
A jegyzőhöz fordultunk és kérésére írásban beadtuk a fenti panaszunkat.
Milyen jogszabály alapján és milyen jogsértés miatt kellene, hogy eljárjon a jegyző? Mivel még semmit nem tettek, tőlünk kérik, hogy pontosan nevezzük meg milyen jogsértés miatt kérjük az eljárást, de hozzátették, olyat válasszunk amiben a kormányhivatalnak kell eljárni. Mert a helyiség az önk. tulajdona és ne saját magukkal szemben kelljen eljárni. Tényleg nekem kellene a jogszabályokat bogarászni és megkeresni, nem az eljárónak kellene tisztában lenni egy részletesen leírt panaszból, hogy az mit valósít meg?!
A másik dolog, hogy a felmerült problémával kapcsolatban megnéztem a lakás vásárlásakor megkapott alapító okirat másolatát (1977-es!!, legelső), amiben többek között az alap és a falak is közös tulajdonként fel van sorolva, viszont a földszinti nem lakás célú helyiségek sem valaki tulajdonaként sem pedig közös tulajdonként nem szerepelnek benne. Kellene hogy bele foglalják ezeket is? Akkor ezekre a helységekre vonatkoznak a társasházi előírások?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel,

Tisztelt Viktória!

Valóban a társasházi alapító okirat az egyik legfontosabb okirat az Önök esetére azon túl pedig a Ptk szomszédjogokra vonatkozó kitétele. Elsőlegesn javasolnám a társasház lakóinak határozatát az ügyben .


Tisztelettel
Ballóné dr.Varga Krisztina ügyvéd
8000 Székesfehérvár, József Attila út 2/D.
+36 22 327412

drv.krisztina@gmail.com

Közösségi oldal: