• Mária 43501 számú kérdése
  • 2012-10-18

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Egy ismerősöm ajánlotta, hogy bátran forduljak Önökhöz kérdéseimmel, mivel jelenleg ingatlanvásárlás előtt állok.

A kérdéseim egyike, hogy milyen dokumentumok előzetes lekérése szükséges a lakással kapcsolatban (tulajdoni lap, társasházi alapító okirat stb.)? A másik pedig, hogy miként határozzák meg az ügyvédi munkadíjat. Jól tudom, hogy ez minden esetben a vételár 1%-át képezi? Ezen felül kérhető-e további összeg és miben mérten? Illetve, ha valamilyen oknál fogva a felek nem írják alá a már előkészített adásvételi szerződést, kérhető-e a vételár 1%-a vagy ilyen esetben mi a helyes és jogszerű eljárás a képviselttel szemben?

Várom mielőbbi válaszukat!

Köszönettel&üdvözlettel,
Mária

Tisztelt Mária!

Lakásvásárlás előtt valóban érdemes bizonyos dokumentumokat beszerezni, illetve megvizsgálni. Ilyen a lakás tulajdoni lapja, melyet akár egy nem túl régi verzióban az eladó is a vevő rendelkezésére bocsáthat, ha van neki, illetve akár a vevő – és így az adásvétel lebonyolításával megbízott ügyvéd – is beszerezhet. Mi magunk a földhivatal TAKRNET rendszeréből kérjük le a tulajdoni lapokat. A tulajdoni lap lekéréséhez pontos helyrajzi számra és címre van szükségünk, illetve a tulajdoni lap költsége 2000 Ft. Az általunk lekért tulajdoni lapot a lekéréstől számított 30 napig használhatjuk fel a szerződéshez. A tulajdoni lapon túl valóban érdemes lehet beszerezni a társasházi alapító okiratot is, melyből kiderül van-e a tulajdonostársaknak elővásárlási joga, illetve esetlegesen milyen épületrészek, kertrészek használata tartozik a lakáshoz. Emellett érdemes előzetesen meggyőződni a társasház anyagi helyzetéről, hogy nincs-e a tulajdonostársak közösségének tartozása harmadik személyek felé, hiszen az ilyen tartozások a mindenkori lakástulajdonosok közös terhei.

A fentieken túlmenően mi magunk, ahhoz, hogy a szerződéskötéshez szükséges okiratok tervezetét elő tudjuk készíteni, a mellékelt adatkérő fájl megfelelő kitöltését és részünkre történő visszaküldését szoktuk kérni.

Az adásvétel lebonyolítására általában egyedi munkadíj ajánlatot szoktunk adni, a vételár összegén túl az ügylet részleteinek ismeretében is. Az ügyvédi munkadíjon felül a fent már említett tulajdoni lap költsége és egy 6600 Ft-os földhivatali igazgatási szolgáltatási díj összege fizetendő.

Abban az esetben, amennyiben a szerződéses okiratok tervezete a szerződő felekkel történt egyeztetés mellett elkészül, azonban nem kerül sor a szerződéskötésre, úgy az elvégzett munkánk arányában szoktunk igényt tartani a munkadíjra, amely az ügylet lebonyolítására adott munkadíj ajánlat felét feltehetően nem haladja meg.

További kérdéseivel, ill. ha az Irodánk a lebonyolításban lehet a segítségére, úgy kérem, hogy keressen!

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: