• N.Henrietta 43626 számú kérdése
  • 2012-11-12

Üdvözlöm.
Az lenne a kérdésem, hogy a 12 évvel ezelőtt anyukám halála után örökölt házrészemről (1/8)rész, le mondhatok-e ennyi év után.A ház fele apukámé de ő újranősült és nem ott él, anyukám részén pedig négyen osztoztunk, osztozunk.Viszont én nem szeretném ha a nevemen maradna az a bizonyos örökrész. Viszont egy testvérem se tart többre igényt mint ami jár nekik.Így kinek tudom átadni ezt a részt?Vagy csak simán is le lehet róla mondani hogy nem kapja meg más személy?Habár igazából azt sem tudom hogy a nevemen van-e mert a közjegyzői illetéket ami 8100ft volt nem fizettem be és tulajdonlapot se váltottam ki soha mert nem érdekelt.Egyáltalán azt sem tudom akkor most van-e örökség vagy nincs.De ha mégis van akkor szeretnék minél hamarabb megszabadulni tőle. Előre is köszönöm válaszát.
Tisztelettel. N. Henrietta

Tisztelt N.Henrietta!

A téma alapvetően már nem öröklési kérdés álláspontom szerint, hiszen számottevő ideje már megtörtént a hagyaték átadása az elmondottak alapján.

Ez azt jelenti, hogy Önnek van egy ingatlanban egy bizonyos tulajdoni hányada. Ön többekkel együtt egy közös tulajdoni viszonyban van.

Ön a részével rendelkezhet: elajándékozhatja, értékesítheti adásvétel útján - ez utóbbi esetben a többi tulajdonosat elővásárlási jog illeti meg, tehát amennyiben ajánlata van az ingatlan vételére azt meg kell ismertetni a többi tulajdonossal.

A bejegyzett tulajdonosi viszonyokról tájékozódhat az illetékes földhivatalnál ügyfélfogadási időben, ingyenes betekintés útján.

Tisztelettel
dr.Tóth Gergely ügyvéd
JÁMBOR & TÓTH Ügyvédi Iroda
3525 Miskolc, Patak u. 4. I/1.
+36 46 414 220
www.jamborestoth.hu
iroda@jamborestoth.hu

Közösségi oldal: