• Mikó Zsoltné 43658 számú kérdése
  • 2012-11-17

Tisztelt Hölgyem!

Nekem több problémám is lenne. A szomszédom most épített a telkére(telekhatárra) egy új házat. Lakhatási engedélye még nincs. Mi tavaly vettük a házunkat(mikor már állt a szomszédé), előttünk egy kedves idős mozgáskorlátozott néni lakott itt, akit nem zavart semmi, mivel még az udvarra sem tudott kimenni.. A szomszédunk nagyon tehetős és úgy gondolja bármit megtehet.
- Az utca az ő irányába lejt, ő megemelte az előtte lévő közterületi rész magasságát 16cm-rel, ezért előttünk áll meg a víz és mivel egymás mellett van a kapubejárónk így mikor kifordulunk az ő emelt szintjén is átgördül a kerekünk és most azzal jött, hogy miattunk megsüllyedt ez a térburkolat,ami mellesleg tönkre teszi az autónk felniét, mivel semmilyen lejtése nincs,csak egy 16 cm magas pereme. Mit tehetünk? Mi az erre vonatkozó jogszabály?
- A nagykapunk az ő házfalától 50 cm távolságra van, ő pedig úgy építette meg a tetőt, hogy a falsíkjától 77 cm-rel lóg be, így a mi kapunkba 22 cm-rel lóg bele,így mikor a teherautóval hozzák a tűzifát nem tudnak beállni az udvarunkba, mert nem férnek be a tetőtől, ezért csak az utcán tudják lerakni, ami elég nagy probléma. Mi az erre vonatkozó jogszabály? Mennyire lóghat át a tető?
- A háza mögötti telekrészen tégla kerítést emelt, amin egy kb. 1*2m-es nyílást hagyott. Mikor megkérdeztük mi ezzel a célja, azt felelte,hogy ezen a nyíláson fog átjönni az eresztakarítás miatt és úgy gondolta, hogy utánfutóval betolatnak a kertünkbe és ezen a nyíláson fogják átpakolni a tűzifájukat,mert pont ott van a fatárolója és az ő kertjébe nem csinált beállót.
- Az ereszcsatornáját a fala kertünk felőli oldalán vezette le és így a mi kertünkbe ereszti a csapadékot,ami miatt a garázsunk előtt állandó sártócsa áll.

Szeretném, ha segítene megtudni mire milyen jogszabály vonatkozik, mert lenne valami adu a kezemben. Nem szeretnék bíróságra menni, (pedig még így lakhatási engedély nélkül eléggé be tudnák nekik kavarni) ezért ha meg tudnám mutatni neki a jogszabályokat gondolom megértené, abbahagyná a kötözködést és máshogy állna hozzánk.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Mikó Zsoltné

Tisztelt Mikó Zsoltné!

A feltett konkrét kérdéseire csak és kizárólag a helyi - lakóhelyük szerint illetékes - építési hatóság tud válaszolni, mert az Általános Rendezési Terv tartalmazza ezeket az előírásokat.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal: