• Judit 43678 számú kérdése
  • 2012-11-22

Fiam és felesége (a lakásvásárlás idején még csak barátnő) közösen lakást vásároltak, 7/10 és 3/10 tulajdoni hányadban. Azóta összeházasodtak és van egy két éves kisfiuk is. A menyem édesapja most hirtelen ragaszkodik hozzá, hogy a lakás tulajdoni hányadát a gyerekek rendezzék úgy, hogy a tulajdoni hányad 50-50 % legyen.
Kérdésem: hogy lehet ezt megoldani a legegyszerűbben és természetesen a legköltségtakarékosabban? Ez azért is fontos, mert a lakást hitelre vették, a menyem GYED-en van, vagyis máról holnapra élnek.
(A lakást 5,8 MFt volt és a vétel 2004.09. hóban történt.)

Tisztelt Judit!

A legegyszerűbb megoldás ha írnak egymás között egy (kvázi házastársi közös vagyont rendező) megállapodást, melyben rögzítik, hogy az ingatlant házastársi közös vagyonnak minősítik, így annak tulajdoni megoszlása, nem az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett arányoknak felel meg, hanem így 50-50%.
Ezen okirat ha bármi vita vagy per lenne a felek között bizonyítaná az ingatlan közös vagyoni jellegét és egyenlő tulajdoni arányát.

A legolcsóbb megoldás ha ezt egymás között készítik el, és két tanúval íratják alá, a drágább megoldás ha ügyvéd vagy közjegyző közreműködését veszik igénybe. (Ügyvédi munkadíjra általánosan az irányár kb az ingatlan értékének 1%+ÁFA, de nyilván az eset összes körülményeitől változhat.)

Szintén a költséget növeli - de a legbiztosabb megoldást jelenti - ha ezt az okiratot a földhivatalba is benyújtják és így az ingatlan-nyilvántartásban is rendezésre kerülnek a tulajdoni hányadok.


Tisztelettel
dr.Jámbor Igor Roland ügyvéd
JÁMBOR & TÓTH Ügyvédi Iroda
3525 Miskolc, Patak u. 4. I/1.
+36 46 414 220
www.jamborestoth.hu
iroda@jamborestoth.hu

Közösségi oldal: