• Joln 43699 számú kérdése
  • 2012-11-27

Üdvözlöm!r
Kérdésem a következő: r
A férjem örökölt elhunyt Édesanyja után egy lakást, mely értékesítése folyamatban van.Azonban az eladás vége csak január-február hónapban várható, mivel a vevő euró alapú hitelt, illetve állami támogatást szeretne felvenni a lakás vásárlásához.r
Kérdezném, ha a lakásból származó pénz összeg teljes értékét nem lakás célú vásárlásra használom fel,(kisebb lakást szeretnék vásárolni Budapesten) kell-e adózni a különbözet után 2013-ban?r
A másik kérdésem, hogy melyik változat jobb? Ha a saját nevemre veszem a kisebb lakást, vagy a gyermekeim nevére? Milyen esetben járok jobban?Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Joln!

Megszűnt már az Ön által írt "lakásvásárlási kedvezmény" automatikus figyelembevétele. Egy kérelem alapján méltányossági eljárás keretében lehet kérni a fizetendő adó teljes vagy részleges elengedését a NAV-tól.
Egyebekben - sem korábban, sem most - nem a teljes eladási ár után kell adót fizetni, hanem csak az esetleges jövedelem után, mely a megörökölt lakás hagyatéki eljárás során figyelembe vett értéke (hagyatékátadó végzés tartalmazza)és az eladási ár különbözete.
Adózás szempontjából a méltányossági kérelemben annak a nevére érdemes venni, akinek a "lakhatását" oldják meg ekként, egyébként mindegy, mert férjének Ön és gyermekei is közeli hozzátartozói.
Illeték szempontjából férje lenne jobb, mert csak a különbözet után kellene illetéket fizetnie, 4%-ot, mert jövőre megszűnik a 2%-os kedvezményes illeték-kulcs, továbbá olcsóbb lakás vásárlása esetén még a különbözet után sem kell illetéket fizetni.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal: