• Vivien 43700 számú kérdése
  • 2012-11-27

Tisztelt Ügyvédi Iroda!

Családi házunkat szeretnénk elsősorban eladni, esetleg kiadni, ehhez ingatlanközvetítők segítségét is igénybe vesszük. Egy alkalommal az egyik iroda hozott egy kiadó házat kereső párt. Tetszett nekik minden, és mivel a költözés sürgős lett volna nekik, szóban abban maradtunk, hogy a hétvége alatt, ha találunk mi is számunkra megfelelő lakást, akkor hétfőn akár aláírhatjuk a szerződést. Az ingatlanos küldött át e-mailben egy szerződés mintát, egy sablont, h nézzük meg. ( nem a mi adataink szerepeltek rajta) Hétfőn hívtuk az ingatlanost, h mivel sajnos nem találtunk számunkra megfelelő lakást úgy, h megérje a kiadás, csak abban az esetben jöhetne létre a szerződés, ha megemeljük a bérleti díjat kb 50e Ft-tal (eredeti ár: 350.000 ft). Ebbe ők nem mentek bele, majd ezután az ingatlan közvetítő fenyegetőzve hívogatott minket, h követeli a közvetítői díjat, kb. 400 e Ft-ot, mivel ő hozott egy potenciális bérlő jelöltet. Miután mi ezt az összeget nem fizettük ki, bírósági útra terelte az ügyet.
Kérdésem az, ennek van-e valamilyen jogi alapja a követelésének,amelybe tanuként az érdeklődőket is bevonta? Ugyanis minket mélységesen felháborít, h az az ember, aki ismeretlenül felhív, úgy jön ide az érdeklődőkkel, h előtte nem is látta a házat, majd semmilyen írásbeli megállapodás nem köttetik, ezen nyerészkedik, hogy minket megrövidítsen. Semmilyen munkát nem végzett. Lehetséges ez? Előfordulhat, ha tárgyalásra kerül a sor, az ő javára döntenek?
Nagyon várom válaszukat!
Tisztelettel:
Z. Vivien

Tisztelt Vivien!


Ennyi info alapján nem lehet korrekt és pontos választ adni. A bíróság azt fogja vizsgálni, hogy volt-e önök között szerződés - nem feltétlenül írásbeli - ill. volt-e teljesítés, ill. jogos-e a megbízási díj iránti igénye a közvetítőnek. Elvileg egyik lehetőséget sem lehet kizárni.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: