• Icus 43736 számú kérdése
  • 2012-12-06

Tisztelt Ügyvédnő!
A párom 2011-ben vásárolt egy lakást ( készpénz + hitel ), ahol Ő a tulajdonos. A hitelnél, ami még 11 évig fent áll, én adóstársként szerepelek. 2012-ben házasságot kötöttünk.
Mindkettőnknek ez a második házassága, neki egy 8 éves fia van, nekem pedig két felnőtt fiam.
Mivel már középkorúak vagyunk, ezért megfordult a fejemben az a kérdés, hogy mi van abban az esetben, ha valami történik a férjemmel és mivel én vagyok az adóstárs, akkor nekem kellene fizetnem a tartozást? Az öröklési jog alapján, ha jól tudom, akkor a gyermeke örököl. Igazából mindkettőnknek fontos lenne, hogy ne hozzuk a másikat olyan helyzetbe, ami anyagilag lehetetlenné tenne az életét.
Az lenne a kérdésem, hogy mi lenne a megoldás, hogy ez ne következzen be? A kritikus időszak az elkövetkezendő 11 év, amíg a hitel kifut. Van-e jogi megoldás, ami megvédene? Valamiféle szerződés? Mert jelenleg, ha jól gondolom, akkor én fizethetnék, viszont semmilyen jogom nem lenne a lakáshoz? Félreértés elkerülése végett, nekem van saját tulajdonom, tehát nem a lakástulajdont akarom megszerezni, hanem csak rendezni kellene valamilyen módon ezt a mindkettőnk számára kellemetlen helyzetet.
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Icus!

Azért vannak jogai a lakással kapcsolatban. Egyrészt a férje tartozását a hagyaték erejéig az örökösei öröklik, azaz nekik is keletkezik fizetési kötelezettségük. Másrészt Önnek holtig tartó haszonélvezeti joga lenne a lakáson a férje halála esetén. Javasolom a kérdést a férjével és azt követően ő a gyerekeivel beszéljék meg. Az tény, hogy a bank Öntől is követelhet adóstársként.
Többféle megoldási lehetőség is van, de ez meghaladja egy levelezéses tanácsadás kereteit, mert tudni kéne azt is ki mit szeretne ( férj, gyermekei, ön.) Lehetséges megoldások között van: - ingtalan illetőség megszerzése, tartozásátvállalás, új adóstárs a férj gyermekei közül Ön helyett stb.)

Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal: