• Erika 43747 számú kérdése
  • 2012-12-11

Tisztelt Ügyvédi Iroda!
Érdeklődni szeretnék, hogy olyan ügyben amelyre 2009-ben volt egy Megyei Bíróság által hozott jogerős bírósági végzés, jelen esetben a szomszéd ingatlanon engedély nélkül épített nagyméretű garázs lebontása. Hová lehet fordulni jogorvoslatért, vagy hol lehet azt kérni, hogy valaki vizsgálja felül miért nem hajtatja senki végre az ítéletet.
Az I. fokú építésügyi Hatóság levelezik az érintettel, nem veszik át a levelet, vagy kiszabnak 50ezer Ft bírságot, amelyet nem fizetnek ki. Mi a szomszédok voltunk a tanúk ez ügyben az akkori Közigazgatási Hivatalnak.Már jeleztük a Megyei Kormányhivatal felé, hogy a bontás áll, senki nem csinál semmit. Ők újabb eljárást kértek az I. fokú Hatóságtól. Az I.fokú hatóság. és a jegyző azt a választ adta nincs pénze a Hivatalnak lebontatni.
Kérném szíves válaszukat, a mai világban hogy van ilyen , hogy az egyik embernek minden törvényt be kell tartani a másiknak a jogerős bírósági végzéstől is eltekintenek,vagy legalábbis nem hajtják végre.
Köszönöm előre is válaszukat: Tisztelettel

Tisztelt Erika!

Ha jogerős ítélet született az ügyben akkor lehet rá végrehajtást kérni és végső esetben a végrehajtó intézkedik a bontás felől.

A jogerős bírósági ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye, csak rendkívüli perorvoslatnak: tehát perújításnak, vagy felülvizsgálatnak van helye.
De jelen esetben ha jól értem a végrehajtás nem halad. Amennyiben a végrehajtó nem megfelelően jár el a végrehajtás során intézkedése ellen panaszt lehet benyújtani.

Sajnos egyéb jogi lehetőség nincs az ügyben. Esetleg ha az eset különösen kirívó érdemes esetleg a médiához fordulni és esetleg a sajtónyilvánosságtól tartva a hivatalok jobban rászoríthatók, hogy betartsák az egyébként jogerős ítéletet.

Tisztelettel
Dr. Tóth Gergely ügyvéd és dr.Jámbor Igor Roland ügyvéd
3525 Miskolc, Patak u. 4. I/1.
+36 30 414 220
http://www.jamborestoth.hu
iroda@jamborestoth.hu

Közösségi oldal: