• Viktor 43748 számú kérdése
  • 2012-12-11

Tisztelt Ügyvéd Úr/Asszony!

Idén vásároltunk egy új építésű tetőtéri lakást Budapesten. Az adásvételi szerződést februárban írtuk alá. A kulcsot a vételár teljes kiegyenlítése után, júniusban kaptuk meg. A nyári beköltözéskor - nagy örömünkben - haragudni sem tudtunk az eladó építési vállalkozóra, amiért határozott (szóbeli) ígérete ellenére a hibás vízszerelvények javítását nem végezte el. Férjem megjavította a csöpögő csapot, kicserélte a törött lefolyót.
Eközben a szomszédoktól megtudtuk, hogy a laminált parketta egy 2011-es téli lefagyás miatti csőtörés nyomait viseli.
Eljöttek az első hűvös napok, be kellett kapcsolni a fűtést. S ekkor ért bennünket az igazi meglepetés. A másfél szobás lakás nagyobbik szobáját lényegében hiába fűtjük. Ekkor vált világossá, hogy mi okozhatta a korábbi csőtörést: az amerikai konyha szekrényébe épített vízvezetékből már most, még a tél bekövetkezte előtt jéghideg víz folyik, a szekrényből "süt" a hideg, a szobát hiába fűtjük, rögtön kihűl.
Kihagyták a szigetelést a falból, vagy legalábbis valamilyen súlyos hibát követtek el az építésnél. Kihívtunk szakembert aki csinált hőkamerás képeket amelyek egyértelműen kimutatták hogy a lakás egész falfelületén hibás,hiányos a szigetelés. A fűtésszámla már most hihetetlenül magas a lakás pedig jégkamra szinte lakhatatlan.
A kihívott szakember azt mondta, hogy az egész lakásnak a falát le kéne bontani és újraszigetelni hogy megfelelő legyen. Mondott egy összeget a szakember mennyi lenne most a felújítás. Felvettük a kapcsolatot az Eladóval, aki azt mondta hogy ad egy jelképes összeget,amely közel sem fedezi a kijavítási,helyreállítási költségeket és azt mondta, hogy ennek a pénznek a fejében írjunk alá egy Lemondó nyilatkozatot, amelyben kijelentjük hogy semmilyen további követelésünk nem leszmmár Tőle ha ő ezt a pénzt átadta. Jogos-e ez a kérése, hogy ezt a nyilatkozatot kéri Tőlünk? Vagy ne írjunk alá semmit mert azzal minden jogunkat elveszítjük ha esetleg peres útra tereljük az ügyet? Kötelessége-e az épületen elvégzendő hőszigetelési munkák teljes összegének a megtérítésére?
Mit tehetünk!? S amit tehetünk, mikorra vezethet eredményre?
Köszönettel: Viktor

Tisztelt Viktor!

Az eladó jótállási kötelezettsége alapján ki kellene javítani az észlelt hibát vagy teljes egészében ki kell fizetnie annak költségét, ha Önök csináltatják azt meg mással. Ez egyértelműen mutatja, hogy az Eladó kérése alaptalan. DE: az eladó (cég?) ismeretében lehet azt eldönteni, hogy van-e értelme egy esetleges pereskedésnek vagy sem...


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: