• Mária 43779 számú kérdése
  • 2012-12-21

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A fiam februárban kötött házasságot, 2 éve ő tartja el a mostani feleségét, mert sosem dolgozott - jelenleg sem. Elvált asszony egy fia van. A nyár során a felesége életbiztosítás kapcsán több ezer eurót örökölt elhalálozott testvére után.
Jelenleg vásároltak egy lakást, de csupán a feleség nevére lett átírva. Kérdésem az, hogy akkor az én fiamnak ehhez a lakáshoz semmi köze, pedig továbbra is egyedüli kereső, és a megvásárolt lakás teljes felújításában úgy anyagilag, mint fizikai értelemben is részt vesz.
Amennyiben ez a vagyon külön vagyonnak számít a feleség részéről, akkor az én fiam egy esetleges váláskor a nulláról fogja kezdeni, hiába dolgozza ki a lelkét?

Tisztelt Mária!

A családjogban alapvetően az a vélelem, hogy a házasság megkötése után, az életközösség megszakadásának időpontjáig, minden közösen vagy akár külön-külön szerzett vagyon és jövedelem a házastársi vagyonközösségbe (a felek osztatlan közös tulajdonába) kerül, melyben a felek 50-50%-arányban tulajdonosok. Tehát akkor is ha pl. egy ingatlannak az ingatlan-nyilvántartásban egy bejegyzett tulajdonosa van, a házastársa ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonosnak minősül.

Ez alól a főszabály alól természetesen rengeteg kivétel van. Pl. különvagyonnak minősül az örökléssel szerzett vagyon, vagy ennek értékén vett vagyontárgy.
Tehát a kérdéses ingatlan akkor minősülhet a fia feleségének különvagyonaként, ha pl. az ingatlant teljes egészében az ő örökségéből vásárolták (vagy olyan arányban különvagyoni jellegű, amilyen arányban az ő örökségéből ráfordítottak.)

Hangsúlyozom, hogy számos további körülmény és részletszabály tovább árnyalhatja a fenti főszabályt.

Tisztelettel
dr.Jámbor Igor Roland ügyvéd
JÁMBOR & TÓTH Ügyvédi Iroda
3525 Miskolc, Patak u. 4. I/1.
+36 46 414 220
www.jamborestoth.hu
iroda@jamborestoth.hu

Közösségi oldal: