• Évi 43793 számú kérdése
  • 2012-12-26

Tisztelt Ügyvédi Iroda!
Édesanyám házával kapcsolatban (amit 10 évvel ezelőtt vásároltak édesapámmal) fordulok Önökhöz. Egy osztatlan közös telken fekszik két ház, egymástól teljesen elkülönítve. A szomszéddal gyakorlatilag első perctől kezdve rossz a viszonyuk. A két ház külön helyezkedik el -kerítéssel is el van választva- , de a szomszéd vízórája az édesanyám telkén került elhelyezésre -már így vásárolták a házat- egy vízóra aknában.
A szüleim szerették volna, ha a szomszéd a saját vízóraaknát létesít a saját telkén, és telekkönyvileg is le lehet válni tőle, a két épület a telekkel külön helyrajzi számot kap. A szomszéd ettől teljesen elzárkózott, mondván, hogy ez így jó neki (nyílván ez költségtakarékossabb megoldás számára). Van-e valamilyen lehetőség arra, hogy a szomszédot természetesen saját költéségre kötelezzék saját vízóra akna létesítésére, és ezt követően arra, hogy külön helyrajzi szám kérését kezdeményezhessük a földhivatalnál. Válaszát előre is megköszönöm, további kellemes ünnepeket kívánva.

Tisztelt Évi!

Igen, van ilyen lehetőség, elsőként a külön vízóra létesítése iránt lehet jognyilatkozat pótlása iránti pert indítani. Azt követően - vagy akár attól függetlenül is - lehet közös tulajdon megszüntetést kezdeményezni, de a megosztás kérdésében elsőként kérdezzék meg az önkormányzatot, hogy ők hozzájárulnának-e a megosztáshoz, ehhez a telek méretét kell majd megadniuk.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: