• Ferenc 43810 számú kérdése
  • 2012-12-30

Ingatlan vásárlását tervezem. Egy szentesi ingatlanközvetítő iroda ügynöke küldött nekem e-mailben ingatlan-ajánlatokat. Az ingatlan.com keresőjébe beírandó referenciaszámokat küldött. E-mail-e végén azt írta, hogy ezen e-mail-e megtekintési nyilatkozatnak felel meg. Megdöbbenve olvastam ezt. (i) Egyrészt azért mert, nagytőkei és szegvári ajánlatokat is küldött, holott szóban külön kihangsúlyoztam neki, hogy ezekben a községekben nem kell a segítsége, hiszen engem ott sokan ismernek, s így közvetítő nélül is fel tudom mérni az eladó ingatlanokat. Sajnos ha vásárolnék egy olyan ingatlant, amire nélküle találnék rá, ő követelné a sikerdíját tisztességtelen e-mail-ére hivatkozva. (ii) Direkt kértem szóban, hogy legfeljebb általános információkat tartalmazó hírlevél típusú e-maileket küldjön, de ne olyan e-maileket, amelyek bárminemű kötelezettséget vonnak maguk után. (iii) Hogyan lehetséges, hogy néhány referenciaszám közlése, amit a bárki által megtekinthető ingatlan.com oldalára kerllene beírni, megtekintési nyilatkozatnak számít? (iv) Ha ez így működhetne, bárkinek írhatna ilyen e-mailt, s ha valaki közvetítő nélkül talál rá egy ingatlanra, amit kéretelnül közöl egy erőszakos ingatlan-ügynök e-mail-ében, sikerdíjat követelne az ügynök.

Előzőleg az irodájában már alártam neki 4 megtekintési nyilatkozatot, mivel az ingatlanok pontos címét megadta, valamint az egyik ingatlan megtekintésénél ő maga is jelen volt. Mást nem írtam neki alá (emlékezetm szerint) Az általam aláírt papírokról másodlatot nem kaptam, s nem is kértem, mert megbíztam az ügynökban. Jelen e-maile után már kérem.

Mit tegyek, ha nem akar adni másolatot az általam aláírt papírokról?

Hová fordulhatok panasszal, hogy megtekintési nyilatkozatkáént tünteti fel néhánby ingatlan.com-on található oldal ajánlását ?

Segítségüket várva köszönettel, tisztelettel.

Tisztelt Ferenc!

Ha jól értem a leveléből, akkor nem kötöttek egymással megbízási szerződést - legalábbis írásban. Egy esetleges perben mindig azon a félen van a bizonyítási teher, aki állít valamit. Tehát jelen esetben az ingatlanközvetítőnek kellene bizonyítania, hogy Önök olyan tartalmú szerződést kötöttek egymással, hogy megtekintési nyilatkozatként tekintendő az Önnek e-mailben küldött referenciszám is, ami ráadásul bárki által megszerezehető, ha jól értem. Az írásban átvett ajánlatok esetében más a helyzet, az megtekintési nyilatkozatnak értékelhető, más kérdés, hogy mennyi megbízási díjra jogosult a közvetítő, ha nincs is megbízási szerződés Önök között. Általánosságban ennyit tudok válaszolni, egyéb kérdések megválaszolásához pontosabban kellene ismernem az Önök közötti jogviszonyt, melyre azonban a jelen fórum keretei között nincs lehetőség.

Tisztelettel
dr.Kollár Andor ügyvéd
6720 Szeged, Deák F. u. 2. mfsz. 7.
+36 70 250-5403
http://www.kollarandor.hu
iroda@kollarandor.hu

Közösségi oldal: