• Kriszti 46073 számú kérdése
  • 2014-06-11

Tisztelt Dr. Nagy és Társa Ügyvédi Iroda!
2014.májusbankötöttünk egy adás-vételi szerződést egy bp-i ingatlanra (társasházi lakás), mi mint eladók.
Az adás-vétel előtt a vevőnek (természetesen) többször lehetősége volt megtekinteni az ingatlant, mindig rendelkezésére álltunk ha bármilyen kérdése volt. A vevő többször el is jött, hozott szakembereket is. Látta, és tájékoztattuk is, hogy az ingatlan felújítandó. Ezután megkötöttük az adás-vételt, amely során a 10%-os foglalót a vevő a helyszínen kifizette, a vételár többi részét pedig hitelből kívánja rendezni, aminek az elbírálási ideje hosszabb (még folyamatban van). Tehát mi még csak a foglalót láttuk, amelynek nagy részét az ingatlanosnak (aki az adás-vétellel meg volt bízva) ott a helyszínen ki is fizettük.
A birtokba-adás időpontjaként azt jelöltük meg, hogyha a vételár (a hitel folyosítása után) teljes egészében kifizetésre került, az után 15 nappal legkésőbb átadjuk az ingatlant. Ez természetesen még nem történt meg.
Viszont mi jóhiszeműen megengedtük a vevőnek, hogy az adás vétel után felmenjen szakemberekkel, felmérni a várható munkákat, hogy a jövőbeli felújítást ne akadályozzuk. A vevő el is kérte az ingatlanostól a kulcsot, de nem egyszer, hanem többször is felment a lakásba, különböző indokokkal (hol statikust vitt, hol festőket, hol pedig gázszerelőt). Kiderült számára, hogy mivel cirkót akar bevezetetni (eddig gázzal működő cserépkályha volt), és a teljes házban található gázvezeték idős, így lehet hogy a gázmű nem fog majd engedélyt adni a cirkó üzembe helyezésére. Az egész 36 lakásos házban pedig nyilván az ő kedvéért nem fogják az teljes gázvezeték hálozatot kicseréltetni azonnal. Így azt "lebegteti" a vevő, hogy lehet hogy eláll az egész adás-vételől.
A kérdésem: ilyen esetben ez (idős gázvezeték) nem minősül rejtett hibának, ugye? MI nem is sejtettük, hogy ő majd milyen fűtésrendszert akar, illetve hogy mi kell egy cirkóhoz, milyen szabványok vannak, illetve hogy annak mi esetleg nem felelünk meg...Ilynekor mivel a vevő áll el , a foglaló minket illett, ugye(nem kell visszafizetni)? Hiszen nem a mi hibánkból történik az adás-vétel meghiúsulása. Az adás-vételi szerződésbe beleírtuk, hogy nem tudunk (mi mint eladók) rejtett hibákról, illetve a vevő megtekintett állapotban veszi meg a lakást. Véleményem szerint, az hogy ő ott egy olyan fűtésrendszert akar kialakítani, amire lehet, hogy majd nem kap engedélyt, az nem a mi hibánk. Illetve a gázvezeték az nem rejtett, hanem bárki láthatja, nincs titkolva, sem eltakarva.
Válaszát előre is köszönöm,
Tisztelettel,
K

Tisztelt Kriszti!

Osztom a véleményét, ez a körülmény - más fűtési rendszer megvalósítása - nem teremt alapot az elálláshoz.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: