• János 46184 számú kérdése
  • 2014-07-22

Tisztelt Cím!


Vettem egy üres, belterületi, építési telket Budapest harmadik kerületében. Az átadás átvétel még nem történt meg, így még nem vagyok birtokon belül. Birtokba kerülés előtt azonban segítségüket kérem az alábbi kérdések megválaszolásában.

Eredetileg egy egybenyitott dupla telekről van szó, két külön helyrajzi számmal. Az eladó megtartotta egyik felét,azt lakja. A másik felét amely üres, azt vettem meg.
A megvásárolt telek, részben közművesített (víz és csatorna), azonban ezen közművek az eladó használatában vannak és az én telkemen keresztül mennek át a másik telekre. Birtokba vétel után nem szeretném a szomszéd közműveit kerülgetni, valamint azt, hogy a szomszéd bekötései az én telkemen legyenek. A szomszéd várhatóan nem akarja majd újra beköttetni a jelenleg is lakott telkére a vizet és a csatornát. Mint új tulajdonos amennyiben telekhatáron levágnám a közműveit, gondolom annak jogi következményei lehetnének. Ezen következményeket teljes mértékben el szeretném kerülni.

Kérdésem a következő:
1) Milyen jogi lépést kell tennem, hogy birtokba kerüléskor a telekhatáron átmenő közművek megszüntethetőek legyenek?
2) Jogilag ki rendelkezik a víz és csatorna közművekkel, amelyek az általam megvásárolt telken vannak bekötve?

Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt János!

Elsőként is az adásvételi szerződést kell segítségül hívni, hogy ezt a helyzetet miként rendezi. Amennyiben sehogyan, úgy a válaszaim:

1. A szolgalmi jogok megszüntetését kérheti a másik féltől, akár bírósági úton is.
2. A szolgáltató.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: