• Károly 46188 számú kérdése
  • 2014-07-22

Tiszlet ügyvéd Úr/ Hölgy!
Ez év május 25-én vásároltunk egy társasházi lakást (100 éves épületben). Az átvételkor a lakás jó állapotúnak tűnt.Külföldön tartózkodás miatt csak pár napja kezdtünk neki az alapvető felújítási munkákhoz, festéshez. Ekkor derült ki, hogy az egyik szobában a tapéta eltávolítását követően a vakolat omlik. A gázcsövek nem megfelelőek, bekötésük szabálytalan, abban a helyiségben ahol a kazánok találhatóak a szellőzés nem megfelelően biztosított, és folyamatos gázszivárgás is jelen van az előszobában. A kémény bélelése nem megfelelő. A lakás fűtésrenszere ezek miatt a hiányosságok miatt a szerelő szerint életveszélyes.Ezen kívül a nappaliban a parketta rossz állapotú, fel van púposodva és nagyon egyenetlen. Korábban valószínűleg cserépkályha lehetett a szobában.A falról melyben a kémény található szintén porzik le a vakolat a tapéta alatt.
A villanyvezetékek cseréje pedig az állítottal ellentétben pedig csak részlegesen történt meg.
A lakás felújítása költségei és a veszély elhárítása több millió forintra rúgnak.
Arra lennék kíváncsi, hogy számíthatok-e jogorvoslatra és ha igen milyen összegűre?
Jó eséllyel indulok-e egy esetleges per esetén?
Mi a menete a jogérvényesítésemnek?
Elkezdhetem-e a lakás felújítását az esetleges jogi procedúra megindításával párhuzamosan?
Köszönettel:
Károly

Tisztelt Károly!
A leírtak alapján az igényeit polgári perben érvényesítheti vagy a szerződés érvényességének megtámadásával vagy szavatossági per útján. Tekintettel a több lehetőségre, és a bírósági perekre, javasolnám a jogi képviselő igénybevételét a perben, de min. az előzetes konzultáció erejéig.
A felújítást addig nem javaslom, amíg a jövőbeni eljárások köre nem kerül meghatározásra és nem készül egy - a későbbiekben bizonyítékként felhasználható - szakvélemény az ingatlan állapotáról.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: