• Ilona 46249 számú kérdése
  • 2014-08-12

Tisztelt Ügyvéd Úr/Ügyvédnő!

Kérdéseim a következők és kérem szíves segítségüket a tisztánlátáshoz.

1. Üdülőhasználati jogot a szálloda tulajdoni lapjára be kell e jegyeztetni?

2. 1994-ben vásároltam üdülőhasználati jogot. Akkor a szálloda tulajdonosának és egyben üzemeltetőjének megbízásával,a nevében eljáró, értékesítéssel megbízott céggel kötöttem meg a szerződést.
A szerződésben foglalt jogosultságot az akkori tulajdonos és üzemeltető cég visszaigazolta. A tulajdoni lapra nem jegyezték be.
Időközben többszöri tulajdonos és üzemeltetőváltás volt. Ezekről mindig csak tájékoztatást adtak, azzal, hogy a változások az üdülőhasználati jogot nem érintik. A változások során a tulajdonos és üzemeltető is elkülönült egymástól.
Vitám keletkezett a szállodával, mert nem a szerződés szerint, hanem annál sokkal rosszabb szolgáltatást nyujtotak, ugyanakkor a fenntartási díjat folyamatosan emelték. A tulajdonoshoz fordultam, aki azt állítja,hogy vele nincs szerződésem, hanem az üzemeltetővel van szerződéses jogviszonyom. Így húsz évi üdülőhasználat után megdöbbentett ez az állítás.
Én 1994 óta senkivel nem kötöttem új szerződést. Most tanácstalanul állok a probléma előtt. Próbálom tisztázni a szerződéses jogviszonyomat a jelenlegi tulajdonossal, aki lerázza magáról a problémát az említett hivatkozással minden indoklás nélkül.
Tanácsukat és véleményüket kérem hogyan tudom a szerződéses jogviszonyomat tisztázni. Álláspontom szerint nekem a mindenkori tulajdonossal van szerződéses jogviszonyom, nem az éppen működő üzemeltetővel. Az üdülőhasználatot a tulajdonostól vettem és nem az üzemeltetőtől bár akkor a kettő ugyanaz volt. Az üdülőhasználati jog vagyoni értékű jog, amit meglátásom szerint tulajdonos adhat el és nem üzemeltető. Van a kérdés tisztázására jogszabály ami eldöntheti a vitát.

Előre is köszönöm segítségüket.
Ilona

Tisztelt Ilona!

1. Be lehet, de nem kötelező.
2. Az üdülőhasználati szerződések kérdését külön kormányrendelet szabályozza. Most nem férek hozzá a jogtáramhoz, de az interneten minden bizonnyal megtalálható a nevezett jogszabály.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: