• Andrea 46404 számú kérdése
  • 2014-09-29

Tisztelt Címzett!

A következőkben szeretném segítségüket kérni, önkormányzati bérlakás megvételével kapcsolatban:

Ca. 1965-ben nagyszüleim határozatlan időre szóló lakásbérleti szerződést kötöttek egy önkormányzattal, a szerződés nagypapám nevére szólt + 4 főre név nélkül. Tavaly a nagypapám meghalt, így a szerződést módosítani kellett az önkormányzattal, nagymamám lett az új bérlő, és mivel már csak anyukám lakik ott vele, így csak ő kerülhetett bele a szerződésbe, mint bérlőtárs v. csak meg lett nevezve, hogy a lakásban lakik még a bérlővel együtt. Mostanra jutott odáig az ügy, hogy meg lehetne venni a lakást az önkormányzattól jóval a piaci ár alatt, de szerintük a vevő csak a nagymamám lehet (aki most 94 éves), ill. anyukám csak valamilyen lemondó nyilatkozattal lehetne tulajdonos vétel esetén. Anyukámnak van egy édestestvére is, aki a jelen szerződésben nincs sem megnevezve, és nem lakik már a lakásban sem ca. 40 éve, ill. a két testvér között sem ideális a kapcsolat ahhoz, hogy hosszú távra közös jogi helyzetbe kerüljenek (itt arra gondolok, hogy pl. ha a nagymama nevére kerül a lakás, akkor a két testvér fogja örökölni, az egyik el akarja adni, a másik nem; ill. a mi részünkről biztosan gond lenne a másik fél kifizetése is - gondolom a majdani eladási ár feleződne.)

A kérdésem a következő:
Meg lehet-e venni a lakást anyukám nevére (kihagyva a nagymamát) úgy, hogy az csakis és megtámadhatatlanul az ő tulajdona legyen?
Amennyiben csak a nagymama lehet a vevő, elegendő tőle egy végrendelet, vagy ajándékozási szerződés, ill. hogyan kerülhető el a megtámadás?

Már a vételár is eléggé lenullázná anyukámat, és nem engedheti meg magának azt, hogy előre nem látható költségek is terheljék beláthatatlan ideig, a vele járó streszhelyzettel párhuzamosan.
Egyszóval csak akkor érdekel a vételi lehetőség, ha anyukám nevére mehet elsőre, és a jövőben sem lehet ezen az állapoton változtatni.

Várom megtisztelő válaszukat, hogy ez lehetséges-e. Az önkormányzatnak 1 hónapon belül jelezni kell a vételi szándékot, és már 1 hét lassan eltelt.

Köszönettel: Andrea

Tisztelt Andrea!

Igen, a bérlőtárs jogosult megvenni az önkorm. lakást.



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: