• Lívia 46520 számú kérdése
  • 2014-11-08

Tisztelt Ügyvéd Nő/ Ügyvéd Úr!

Sajnos pár hete elvesztettük nagybátyám, aki után egy lakás maradt örökségül. Hagyatéki tárgyalás még nem volt, egyetlen rokona az édesapám. Hivatalos ügyek intézése miatt nem hiteles tulajdoni lap lett kikérve, amin több bejegyzés is szerepel.
10 hó- bejegyző határozat Végrehajtási jog 500.000 ft.- közös költség
05 hó- bejegyző határozat Jelzálogjog 1 200 000ft.- közös költség tartozás
07 hó- bejegyző határozat Végrehajtási jog 300 000 ft.- közös költség
A kérdésem az lenne, mire számíthat édesapám? A hagyatéki eljárásig végezhetnek- e végrehajtást?
Amikor a hagyatéki eljárás lezajlik, ezek a tartozások is gondolom öröklődnek. Ebben az esetben folytatódik az eljárás, vagy van lehetőség még a rendezésükre végrehajtás nélkül?
Honnan tudunk tájékozódni az eljárás állapotáról, egyáltalán van rá lehetőség a hagyatéki előtt? Pár hónapon belül közös költség címen hogy kerülhetnek rá ekkora összegek? Mi alapján Jelzálogjog az egyik összeg, míg a másik Végrehajtási jog?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Lívia

Tisztelt Lívia!

Az örökös a pozitív vagyon mellé - max. annak mértékéig - megörökli az örökhagyó tartozásait is. A végrehajtás akár a hagyatéki eljárás alatt is árverést jelenthet, így - főként, ha biztos abban, hogy ki az örökös - érdemes lehet a végrehajtóval megállapodni, akár részletfizetésben is, hogy az ne veszélyeztesse az ingatlan megszerzését.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: