• Tamás 46529 számú kérdése
  • 2014-11-10

Tisztelt Nagy és Társa Ügyvédi Iroda!

Segítségre van szükségünk! Ingatlan vásárlásra adtuk a fejünket és meg is találtuk a számunkra ideálisat. Sajnos most, pár hónap elteltével mikor a fűtési szezon indult, szembesültünk azzal hogy az ingatlan egyik kéménye tűzveszélyes. Az egész pikantériája az hogy úgy lett hirdetve az ingatlan hogy vízteres kandallóval, amely nem rég lett beépítve direkt a kedvező fűthetőség miatt és ez természetesen csábító volt. Mikor megnéztük az ingatlant biztosítottak arról hogy megtörtént a kémények ellenőrzése és minden rendben van, be is gyújtottunk, kipróbáltuk.
Most hogy szezon van rendszeresen használnánk, de valahogy furcsa érzésem volt miatta ezért a kéményekkel illetékes céget megkerestem telefonon, azt a tájékoztatást kaptam, hogy valóban voltak ellenőrizni Februárban. Ennek ellenére kértem a soron kívüli ellenőrzést, ami a mai napon meg is valósult, itt volt a kéményseprő és letaglózott a vizsgálat eredménye.
A következőket állapította meg a kéményseprő:
TŰZVESZÉLYES a kémény, véleménye szerint az előző ellenőrzésnek is ezt kellett megállapítania, aki bekötötte a kandallót szinte biztos hogy nem terv szerint tette és nem látta szakhatósági ember a bekötés után. És még sorolhatnám...
A lényeg, örülhetünk hogy még nem gyújtottuk magunkra a házat és nem haltunk meg!

Szerintem ez igen csak rejtett hiba és elég durva dolog ha az előző tulajdonos csak legyintett rá, hogy úgyis eladja és nem is szólt róla, valamint ha az előző ellenőrzések alkalmával a kéményseprő vagy elsiklott a dolog felett némi apróért, vagy szólt ugyan hogy mi a helyzet de az ex tulajdonos nem vett róla tudomást és így adta el az ingatlant.
A kéményseprőknél tett mai látogatásom is igazolta a gyanúm, miszerint az eladó, vagy előző tulajdonos tudta, tudnia kellet arról hogy a kémény nem megfelelő, arra tüzelőberendezést kötni és használni nem szabad!
Jelenleg várom a hivatalos nyilatkozatot a Magyar Kémény Kft.-től amiben az fog szerepelni hogy engedély nélkül lett a vízteres kandalló bekötve és az előzmény jegyzőkönyvek másolatát amiket az előző tulajdonos kapott az éves ellenőrzések során.
Az én meglátásom az hogy ezeket szándékosan elhallgatta az eladó és ezzel kimeríti a rejtett hiba fogalmát is.
Úgy érzem talán minket véd a jog és perelhető, vagy esetleg peren kívül meg lehetne vele egyezni, miszerint ő rendezze a javításokat illetve az összes felmerülő költséget.

Várom véleményüket az ügyben.

Tisztelettel, Tamás

Tisztelt Tamás!

Amennyiben beigazolódik a gyanújuk, új kétféle megoldás képzelhető el:
1. a szerződés megtámadása érvénytelenség címén - erre látok így elsőre kisebb esélyt
2. hibás teljesítés kapcsán per.

Egyelőre ezekben tudok gondolkodni, további információk ismeretében lehetne ezeket a lehetőségeket egyértelműsíteni.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: