• Gabriella 46759 számú kérdése
  • 2015-02-18

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Öröklési szerződést szeretnék kötni lányommal arra az ingatlanra, ahol most is együtt lakunk (két lakásra van osztva). Ezen ingatlan 4/5 része lányom, 1/5 része az én tulajdonom, és az egész ingatlanon holtig tartó haszonélvezeti jogom van. Az 1/5 rész tulajdonom fejében kötném vele az öröklési szerződést.
Amikor megvettük az ingatlant, a Magyar Államkincstár lányom korábbi építkezésének 400 ezer forintos áfa jóváírása miatt jelzálogot és elidegenítési tilalmat tett a házra, (áthozta erre az ingatlanra) ami jövő ősszel jár le, (az én részemre is ráterhelte, tehát az egészre!), továbbá saját munkáltatómtól felvett hitel miatt jelzálog van ráterhelve az én 1/5-öd részemre. (elidegenítési tilalom nem)
Azt tudom, hogy tartási szerződést ezek miatt nem köthetünk, de vajon így, hogy van rajta jelzálog, illetve jelzálog és elidegenítési tilalom, öröklési szerződést köthetünk?

Ha nem köthetünk, megpanaszolhatom-e a kincstárnál, hogy az én 1/5-öd részemre is ráterhelte a lányom korábbi építkezésére jóváírt áfát és nemcsak a lányom tulajdonát képező 4/5-öd részre?
Ha ezek miatt a terhek miatt nem lehet kötni, megoldás-e a kincstárnál a panasz? Az én munkáltatóm biztos engedélyezné egyébként a szerződéskötést, ha ez engedélyhez kötött lenne, tehát az nem lenne akadály.

De elsősorban a kérdésem, hogy ilyen terhekkel megköthető-e az öröklési szerződés?

Válaszát várva, üdvözlettel:
Gabriella

Tisztelt Gabriella!

Az öröklési szerződés megkötésének nincs akadálya, legfeljebb elidegenítési tilalom nem lesz bejegyezve az ingatlan tulajdoni lapjára, mindaddig, amíg más ilyen tilalmak terhelik, vagy beszerzik a jogosultak engedélyét a tilalom bejegyzéséhez.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: