• Roli 47231 számú kérdése
  • 2015-09-08

Tisztelt dr.Koczka Judit Ügyvéd Nő!

Négylakásos társasházban lakom (közösudvaros)(52%önkormányzati tulajdonban van),az én lakásom és még egy lakás van magántulajdonban.A társasház önkormányzati része megsüllyedt életveszélyessé vált-ez épület mellet van a bejárat(1890-ben épült a ház,azóta szinte semmit nem költöttek felújításra).Fél éve beomlott az egyik,tegnapelőtt a másik lakás tetőszerkezete,így az is életveszélyessé vált.A kérdésem az lenne-bár ugyan az önkormányzat ajánlatot tett a tető felújításra nekem "csupán"2,5 millió forinttal kellett volna beszállnom-ezt természetese elutasítottam-az én tetőszerkezetem rendben van-ennek ellenére van-e jogom arra hogy az önkormányzat kártérítést adjon-magyarul fizesse ki nekem a lakásom értékét-ill.milyen lehetőségeim vannak,ugyanis nagyon szeretünk itt lakni-a környék-belváros miatt.Kötelezhetnek arra hogy egy általuk felajánlott lakást mindenképpen el fogadjam,ha nem tetszik,akkor is?Közös költséget 10 éve -akkor vettük meg a lakást fizetünk-csak nem értem miért,ill. hol van a befizetett összeg?

Várom megtisztelő válaszát!

Üdvözlettel Kovács Roland

Tisztelt Cím!

A társasházi tulajdon nem úgynevezett közös tulajdon, tehát nem lehet kérni a közös tulajdon megszüntetését, vagyis azt, hogy a másik tulajdonos vegye meg az Ön részét. Az Ön lakása önálló ingatlan, ha éppen meg akarja venni az önkormányzat, megveszi, de erre nem köteles. A társasházi alapító okirat tartalmazza, hogy a tetőszerkezet közös-e vagy sem. Valószínű, közös, és ezért kérte az arányos hozzájárulást az önkormányzat. Ha nem áll rendelkezésére az alapító okirat, akkor a földhivataltól 100.-Ft/oldal másolati illeték ellenében megkaphatja. A közös költségről elvileg közgyűlési határozat kellett volna, hogy szülessen. Ha nincs megállapított közös költség, akkor annak nem fizetése nem mulasztás. Ha az önkormányzat részére fizetnek, akkor nem ártana megkérdezni, hogy mire van költve. Évente szokás elszámolni a valóban, társasházi közgyűlés által megállapított összegű közös költséggel.

A fentiek alapján,ha az alapító okirat szerint a tető közös tulajdonban áll, akkor a beszakadt tető nem az önkormányzaté. Az önkormányzat lakása felett áll, de attól még közös. Természetesen, ha Ön javította a saját lakása feletti tetőt, annak költségébe pedig az önkormányzat kellett volna, hogy beszálljon. Nyilván nem szállt be, és Ön nem is kérte, ezért úgy korrekt, ha most a másik fél sem várja el az Ön hozzájárulását.

Nem arról van szó tehát, hogy a tető valakié lenne kizárólagosan egy-egy lakás felett, hanem arról, hogy az Ön felújítási követelése és az önkormányzat felújítási követelése beszámítható.

A helyes az lenne szerintem, ha kikérné az alapító okiratot, és összeszámolná, hogy a hivatalosan közös, valójában Ön által karbantartott részekre az elmúlt 5 évben Ön mennyit költött, és annak a tulajdoni hányaddal arányos részét érvényesítené az önkormányzattal szemben. Illetve kérné az elszámolást a közös költségként fizetett összeg vonatkozásában.




Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

koczkajudit@vodafone.hu

Közösségi oldal: