• Melinda 47255 számú kérdése
  • 2015-09-18

Tisztelt Hölgyem/ Uram!
Segítségüket kérném egy ingatlanjogi kérdés kapcsán.
Bérlő voltam egy önkormányzati lakásban.
Ezt az önkormányzat engedélyével 2 éve megvásároltam.
Saját tulajdonú ingatlan lett, 5 évre szóló elidegenítési tilalommal bejegyezve az önkormányzat kérésére, hogy ne történjen visszaélés.
Azóta viszont a férjem örökölt egy összeget, melyből el tudnánk költözni (gyermekeink születtek), nagyobb ingatlanba.
Eladást nem szeretnénk, szüleim átvállalnák a további és azutáni időszakot ajándékozással. (nem szeretnénk az ingatlant eladni később sem).
Az új ingatlan vásárláshoz a férjemmel CSOK ra vagyunk jogosultak, de annak feltétele, hogy ne legyen tulajdonunk.
Milyen megoldás létezik jogi szempontból arra, hogy az ingatlant nem szeretnénk értékesíteni, tehát pénzhez jutni belőle (ajándékoznánk és maradna családon belül), de az elidegenítési tilalom miatt a tulajdonom törlése nem lehetséges. Sajnos így mi sem tudunk költözni, mert a plusz CSOK összegére szükségünk van, utólag nem fogjuk tudni igénybe venni.
Az elidegenítési tilalomból még 3 éve van hátra, de ezt nem szeretnénk megvárni, mert most lenne lehetőségünk költözni. Köszönöm előre is válaszukat!

Tisztelt Melinda!

Az elidegenítési tilalom nem zárja ki az ingatlan átruházását, de azt csak az Önkormányzat hozzájárulásával lehet megvalósítani. A lebonyolítás - amelyben az Irodánk is készséggel áll a rendelkezésükre - így egy engedélyezéssel meghosszabbodik. Érdemes egy előzetestájékozódást megejteni az önkorm.-nál, hogy az ilyen kérelmekhez miként viszonyulnak.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: