• László 47263 számú kérdése
  • 2015-09-20

Tisztelt Ügyvéd Asszony/Úr!

Egy 50 éve épült, osztatlan közös nyaralóingatlan tulajdonosai szeretnének társasházzá alakulni. Az egyik tulajdonos, aki kizárólag haszonélvezeti joggal terhelt tulajdoni hányaddal (4/96-od) rendelkezik sajnos nem hajlandó aláírni az alapító okiratot, így bírói végzéssel szeretnénk azt pótolni. A lakások (azonos méretű 4db ) műszakilag már az építés óta jól elkülönültek, átalakításra nincsen szükség, közös tulajdonú épületrész nem keletkezne a szokásos elemek (tető, főfalak, alap, kerítés, stb.) mellett. A tulajdoni hányadok minden tulajdonosnál meghatározottak, nem változnának, a telek osztatlan közös maradna. Érdeklődni szeretnék, hogy ennek a peres eljárásnak lehet olyan kimenet, hogy a bíróság nem támogatja a társasházzá alakulást? Nagyságrendileg milyen költségekkel kell számolnunk és azokat kinek kell megfizetni? Ha a peres eljárás alatt megszűnik a haszonélvezet a fent említett tulajdoni hányadon, akkor az befolyásolhat-e valamit? (pl.: kérheti-e tulajdoni hányad megváltását)

Köszönettel: László

Tisztelt László!

Közös tulajdon megszüntetési pernek lehet helye az esetükben, amelyben az lehet a fő kereseti kérelem, hogy a bíróság hozza létre a társasházat. Ennek buktatóját vagy kockázatát jelenleg nem látom, amiért elutasító ítélet születne. A per költségeit Önöknek kell megelőlegezni, főszabályként azt arányosan fogja a tulajdonosokra terhelni a bíróság, d az sem kizárt, hogy a pervesztes alperesre terheli, tekintettel arra, hogy a perre ő adott okot. A haszonélvezet esetleges megszűnése nem befolyásolja a fentieket.
Amennyiben további kérdéseik merülnek fel vagy az Irodánk a lebonyolításban lehet a segítségükre, úgy az alábbi módokon érhetnek el minket:
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: