• Éva 47273 számú kérdése
  • 2015-09-24

Tisztelt Iroda!

Testvéremmel örököltem egy lakás tulajdoni részét.
A lakás két másik testvérem (öcsém és egyik húgom) tulajdonában volt. Öcsém ez év januárjában elhunyt, így az ő 50 % részét hárman örököltük (2 húgom és én). Az egyik húgom része így 2/3, másik húgom része 1/6, az én részem 1/6. A 2/3 résszel rendelkező húgom már kb. 10 éve elment a lakásból és azóta sem találkozott a család többi tagjával, vagyis 10 éve nem él a tulajdoni jogával. A lakás rezsi díjait és egyéb költségeit nem fizette. Most sem tudunk felőle semmit. Tudomásunk szerint hajléktalanként élhet.
Próbáltuk megkeresni, hogy a lakást eladjuk és a kapott összeget a tulajdoni részek hányadában elosszuk, de nem találtuk sehol. Rendőrség ebben nem tudott segíteni.
Van-e arra lehetőség, hogy 2/3 résszel rendelkező húgom nélkül valamilyen módon értékesítsük az ő tulajdonát is vagyis a lakást?
Feltételezhető, hogy már nem fog előkerülni. Jelenleg senki nem lakik a lakásban, de én és 1/6 résszel rendelkező húgom fizetjük a szükséges rezsi költségeket azóta is.
Milyen megoldás van arra, hogy eladhatóvá váljék a lakás, így én és 1/3 résszel rendelkező húgom is hozzájussunk az örökséghez?

Válaszukat köszönöm

Tisztelt Éva!
Közös tulajdon megszüntetési pert kezdeményeznék az Önök helyében, ahol a húgát ügygondnok képviselhetné, és a közös értékesítés során az ő része bírósági letétben, vagy gyámi letétben maradna, Önök pedig megkapnák a tulajdoni hányadaik ellenértékét.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: