• Gergő 47307 számú kérdése
  • 2015-10-09

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A következő problémával fordulnék Önökhöz. A feleségemmel vettünk egy új építésű házat, az adásvétel januárban indult, végleges adás-vételi szerződést csak május végén írtunk alá, mert CSOK-ot szeretnénk igénybe venni, ezt még a vételi szándéknyilatkozat megtételekor közöltük az eladóval, valamint szerepelt az előszerződésben, illetve a végleges adás-vételi szerződésben is. Az eladó két vételárrészletet külföldi bankszámlára kért. Az házba több mint 2 millió forint értékben vettünk berendezéseket, burkolatokat, bútorokat, stb.
Az ingatlan elkészült, nagy nehezen megkapta a használatbavételi engedélyt, és még aznap (a 120 napos határidő lejárta előtt egy nappal) beadtuk a hitel, valamint a CSOK igénylést. Ezután a bank jelezte, hogy a külföldi számlaszámra utalt vételár részletek miatt nem igényelhetünk CSOK-ot (egy másik banknál nem tudnak ilyen korlátozásról), ezenkívül az ingatlan még „kivett beépítetlen területként” szerepel a Földhivatal nyilvántartásában, így nem tudnak róla értékbecslést készíteni (illetve annak értéke 0 lesz). Most fel kéne bontanunk az adás-vételit, újra kötni, az eladónak vissza kéne utalnia a kifizetett vételárat, amit újra elutalnánk magyar számlaszámra, valamint új számlákat kéne kiállítania, de eddig nem úgy tűnik, hogy hajlandó lenne ezt megtenni.
Ezek alapján az eladó követett el szerződésszegést, mivel tudnia kellett, hogy a számlaszámokkal probléma lesz, valamint az ő felelőssége az ingatlan státuszának rendezése a Földhivatalnál? Nem teremtette meg a lehetőségét, hogy teljesítsük a fizetési kötelezettségünket (határideje okt. 31.).
Mivel az élethelyzetünk miatt rendkívül sürgős lenne, megtehetjük-e, hogy beköltözünk, vagy legalább a bútorainkat odavisszük és zárat cserélünk (mivel több házban még dolgoznak)? Ezzel szeretnénk birtokba, és birtokvédelem alá kerülni, amíg rendeződik a helyzet.
Köszönöm válaszát.

Tisztelt Gergő!

A kérdéseire a választ elsődlegesen az adásvételi szerződés adhatja meg, ill. első körben a szerződést készítő ügyvéd kollégát javaslom megkérdezni. A külföldi bankszámlás korlátozásról én sem tudok, az átminősítés - és annak határideje - az adásvételi szerződésből tűnhet ki.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: