• István 47344 számú kérdése
  • 2015-10-28

Egy nagy, ötven albetétes társasházról van szó. A két lakás – mindkettő a mi tulajdonunkban van - a harmadik emeleti (ötemeletes a társasház). Fizikailag szeretnénk őket egyesíteni (ajtót nyitnia falban), de jogilag nem.

A lakásokat elválasztó fal az szmsz szerint közös tulajdonban van. Statikai szakvéleményt egyébként mindenképpen fogunk kérni.


Fontos kérdés, hogyan kell értelmezni a "szomszédokat".
Ez van a törvényben:
21. § (1) Az építtető tulajdonostárs a lakásában tervezett olyan építkezés megkezdéséhez, amely miatt az alapító okiratot nem kell módosítani, de a munka az alapító okiratban közös tulajdonként megjelölt épületberendezésre történő csatlakozással vagy a közös épületrész, épületberendezés műszaki állapotának megváltozásával jár együtt, az épület biztonságának, állékonyságának megőrzése érdekében köteles az ilyen munkával közvetlenül érintett tulajdonostársak tulajdoni hányada szerinti legalább kétharmadának írásbeli hozzájáruló nyilatkozatát beszerezni.

56. § Közvetlenül érintett szomszédos tulajdonostársak: a társasházban lévő külön tulajdont elhatároló épületszerkezet két oldalán lévő tulajdonosok.

Az én logikám szerint a munkával közvetlenül érintett tulajdonostársak, az "én magam" vagyok, hiszen a fal két oldalán, vagyis az ilyen munkával közvetlenül érintett tulajdonostársak én vagyok, ezek olyan albetétek, amik az én tulajdonomban vannak.

Ez így helyes?

Szerintem nem helyes úgy értelmezni a jogszabályt, hogy a két érintett lakásom alatti, feletti melletti tulajdonostársakat is meg kell kérdezni.
Hogyan lehetne "az ilyen munkával közvetlenül érintett" tulajdonostárs, az a szomszéd, aki ugyan az én lakásommal szomszédos, de az érintett falhoz semmi köze, onnan hét mérföldre van, a lakás másik oldalán, sőt másik lépcsőházban.

Szerintem az 56. §-t nem is kell nézni, mert ott egy másik fogalmat definiál a törvény: "Közvetlenül érintett szomszédos tulajdonostársak". Nekünk nem az kell, hanem az "ilyen munkával közvetlenül érintett tulajdonostársak". Az pedig csak két lakás.

Tisztelt István!

Ha csak az Ön véleményét kellene figyelembe venni egy ilyen kérdésnél, akkor nem lenne értelme a rendelkezésnek - persze, éppenséggel ilyen is előfordulhat.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: