• KOVÁCS 47387 számú kérdése
  • 2015-11-20

Kedves Ügyvédnő!

2 kérdéssel fordulok Önhöz.1.Egy nagy lakásból szeretnék hivatalosan kettő kisebbet létrehozni,mi ennek a folyamata,ill. milyen hivatali költségekre számíthatok?
2.Önkormányzati lakást kínálnak eladásra pályázati úton,van-e lehetőség az Önkormányzattal részletfizetési megállapodásra?
Köszönettel Horváth Roland

Tisztelt Cím!

A legfontosabb a változási vázrajz. Szerintem menjen be a területileg illetékes földhivatali osztályhoz, és érdeklődjön, ki foglalkozik ilyesmivel. Mármint melyik földmérő, vagy felveheti a kapcsolatot közvetlenül földmérővel is. Aki földmérőként dolgozik, általában ismeri az adott önkormányzatnak az adott övezetre vonatkozó szabályait, a minimális teleknagyságra, illetve, hogy milyen engedélyek kellenek. A Inytv. 28-28/A.§-ai tartalmazzák a lényegi szabályokat, illet a telekalakításról szóló 85/2000 FVM rendelet.

A földmérő elkészíti a szükséges változási vázrajzot, majd azt a földhivatallal záradékoltatja. A záradékolt vázrajzokat be kell nyújtani az önkormányzathoz, és telekalakítási engedélyt kell kérni. Az önkormányzat engedélyező határozatát, két eredeti záradékolt vázrajzot és szükség szerint a tulajdoni viszonyokat rendező szerződéseket a tulajdonos ügyvédi képviselet mellett nyújthatja be a földhivatalba átvezetésre.

A http://www.foldhivatal.hu/content/view/148/154/
földhivatali oldalon az összes lényeges adatot megtalálja, ami az eljárásra vonatkozik.

Szerintem 100.000.-150.000.-Ft körüli összeggel számoljon, illetékkel, földmérői díjjal, tulajdoni lap és helyszínrajz, illetve ügyvédi költségekkel együtt.

Az önkormányzattal van lehetőség részletfizetésben megállapodni, de ez megegyezés kérdése.

Tisztelettel:




Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

koczkajudit@vodafone.hu

Közösségi oldal: