• Zsuzsanna 47395 számú kérdése
  • 2015-11-25

Üdvözlöm!
Segítséget szeretnék kérni egy bonyolult ügyben.
A helyzet a következő:
Férjemnek a szülei meghaltak, így őt és a hugát a nagymama nevelte. 1997-ben vettek egy családi házat, melynek a fele a mamájé, egy-egy negyed részben pedig a férjemé és testvéréjé lett. Sajnos a mama 2010-ben elhunyt, így azt a fél részét hárman örökölték meg, a mama lánya, a férjem és testvére.
A mama lánya külön házban lakik a családjával. Férjem testvére az itt lakása alatt nem igazán fizetett se rezsit, semmit, mindent mi fizettünk folyamatosan helyette. Idő közben elköltözött innen.
A probléma itt kezdődik. Ugyanis a napokban el kezdték követelni a rájuk eső rész összegét vagy az eladást erőltetik. Jelenleg mi lakunk a házban a férjemmel és a két gyermekünkkel. Az évek során felújítottuk a házat és mivel rengeteget költöttünk rá, így eladni nem szeretnénk. Jelenleg a másik két tulajdonos részét nem tudjuk kivásárolni. Illetve a mama lányának és férjem részén terhelés van.
Elkeseredésünkben nem tudjuk, hogy merre indulhatnánk el ez ügyben.
Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Tisztelt Zsuzsanna!

Sajnos ebben nem tudok segíteni, a közös tulajdon megszüntetését ugyanis bármelyik tulajdonostárs kérheti. A megszüntetés úgy történik, hogy valamelyik tulajdonostárs megváltja a másik tulajdoni részét, ennek hiányában társasházzá nyilváníthatja a bíróság az ingatlant (amennyiben ha ennek feltételei fennállnak), végső soron pedig a bíróság elrendelheti az ingatlan árverés útján történő értékesítését, és az így befolyt vételárat osztja meg a tulajdonostársak között. Az Önök által elvégzett értéknövelő beruházásokat viszont érvényesíthetik a tulajdonostársakkal szemben.

Tisztelettel
dr.Kollár Andor ügyvéd
6720 Szeged, Deák F. u. 2. mfsz. 7.
+36 70 250-5403
http://www.kollarandor.hu
iroda@kollarandor.hu

Közösségi oldal: