• István 47407 számú kérdése
  • 2015-12-01

Tisztelt Ügyvédnő, Ügyvéd Úr!

47 éves elvált férfi vagyok, élettársi kapcsolatban élek(tem) ami épp most van felbomlóban. Volt párommal 2015.03....-i átvétellel közösen vásároltunk egy ingatlant, minden rendben zajlott, az ügylet le van zárva, a földhivatali átvezetés is megtörtént.
Az ingatlant Fundamenta lakáskassza segítségével vettük, van rajta közel 3M Forint hitel. A vételár 9M volt.
Azonos összegeket és azonos hitelrészt fektettünk a vételárba, a tulajdonjog 1/1.
Nem sokkal ezután kapcsolatunk rohamos sebességgel megromlott, bár voltak előjelek, ezeket sajnos nem vettem komolyan.
Neki van egy 19 éves fia, én gyermektelen vagyok.
Vidéken laktunk faluban 9 évig az Ő nagyszüleivel, ők most is ott laknak a nagymamával. Azon a házon rengeteget dolgoztam, pénzt is fektettem a munkákba, de ezt nem kívánom visszakövetelni vagy bármi módon felróni nekik, ezt csak itt közlöm. A mára nagykorúvá vált fiúgyermeket is együtt neveltük, mindenből részt vállaltam.
Én most édesanyámmal lakom abban a városban ahol mindketten dolgozunk. Közös megegyezéssel vagy közös tulajdon megszüntetése útján szeretném eladni az ingatlant, attól függ hogyan tudunk megegyezni.
Volt párom azt mondta, hogy szeretne beköltözni az ingatlanba amíg nem tisztázódnak a dolgaink, mert a fiú már nem bírja a korán kelést (szintén abba a városba utazik suliba ahol mi dolgozunk) de ez nem igaz, ugyanis a fiú az éjszakai internetezés miatt nem bírja a koránkelést.
Ha beköltöznek, a nagyszülői ház valószínűleg el lesz adva, és nem lesz nekik visszaút. Ha nem költöznek, ott maradhatnak amíg a nagymama él, és valószínűleg utánna is ha kell. Attól tartok, hogy csak azért akar beköltözni mert nem szeretne önként egyezséget kötni, abban bízva, hogy a bíróság hátha elutasítja az én kérelmemet a közös tulajdon megszüntetése iránt azzal, hogy az sérti az ő méltányos érdekeit. Annyit még el kell mondanom, hogy volt párom cukorbeteg, ebből adódó egyéb egészségügyi problémája nincs, dolgozik, stabil munkahelye van jónak mondható keresettel (140-150 e.Ft nettó).

Kérdéseim:

- Megtörténhet-e hogy a bíróság az én hátrányomra dönt a beköltözésük vagy egyéb körülmény miatt?
- Ha igen, meg tudom-e akadályozni, hogy beköltözzenek? Pl: kell-e az írásos beleegyezésem, vagy valami más.
- Az ő betegsége befolyásolhatja-e a bíróság döntését?
- A fiú"gyermek" bár nagykorú, de tanul és az anyukával él eltartottként. Ez hogyan befolyásolja a bíróságot a döntésben?
Van-e valami amire különös figyelmet kell fordítanom? (minden tanácsot nagyon szépen köszönök)

Harmadjára kell újrakezdenem az életemet, ha ez részemre balul üt ki nem tudok mit tenni, 10 év munkája vész el és megint éveket kell várnom,
hogy partiképes legyek egy újabb komoly kapcsolatra. Mivel gyermeket nem szült nekem sem ő sem a volt feleségem, nem tudom lesz-e még valaha, nagyon el vagyok keseredve mert egész életemben a családalapítás volt az egyetlen komolyabb vágyam, de hiszékenységem miatt mindig meghiúsult.
Volt páromnak ez az életszakasza ha nem is tökéletesen, de beteljesült, én viszont örökre el leszek ettől vágva mert nem lesz már időm.

Kérem segítségüket.
Köszönettel és tisztelettel: István

Tisztelt István!

Kérdés, hogy egyáltalán mi lesz a bírósági kereset tárgya? És egyáltalán miért kellene bírósághoz fordulni, nem lehet, hogy peren kívül is meg tudnak állapodni?

Ha nem sikerül megállapodniuk, akkor az Ön (rész)tulajdonjogának bejegyzése érdekében pert kellene indítania, ebben akár az Irodánk is a segítségére tud lenni.



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: