• István 47424 számú kérdése
  • 2015-12-09

Üdvözlöm!
2005-ben vásároltunk a feleségemmel 2 millió forintért egy házat amiből 1.200.000 szocpol támogatás volt két gyermek után. A kérdésem az lenne, hogy 2010-es válásunk után az én férj tulajdoni részem ingatlan eladása esetén mennyi, mert volt nejem szerint a szocpol csak őt illeti. Az én tulajdoni részem a szerződés kötéskor 50% volt. A házastársi idő meghaladta az öt évet.
Ha tud nekem segíteni, válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Cím!


A szocpol a közös gyermekek után került folyósításra. Más lenne ugyanis a helyzet, ha valamelyik házasfél "hozta" volna a gyermeket. Mivel a gyermekek közösek, ezért a miattuk folyósított összeg is közös. Nem csak a feleségét illeti, hanem kettejüket, azaz felezni kell.

A bíróság az alábbiak szerint fogalmazott egy eseti döntésben: "A szociálpolitikai támogatást illetően a bíróság helyesen hivatkozott a 61/1985. (XII. 27.) MT rendelet 8. §-ának (1) bekezdésére, amely szerint a kedvezmény a feleket együttesen illette meg, tehát az a közös vagyonhoz tartozik. Azzal, hogy a bíróság a gyermekeket a felperesnél helyezte el, a közös vagyon nem válik különvagyonná, ahogyan a tartási kötelezettség sem csak a felperest terheli, a szülők ezzel jelentkező kötelezettsége csak annyiban válik el, hogy a jövőben a felperes a tartást természetben, az alperes pedig pénzben szolgáltatja [Csjt. 69/A. §-ának (2) bekezdése]."

Ez a BH 1997.1.26. szám alatti jogesetben került leírásra, nyilván, még a korábbi jogszabályra vonatkozik, de a 12/2001. kormányrendelet szerint is Önök ketten kapták az összeget.

Az mindegy, hogy meddig voltak házasok, volt-e 5 év vagy sem. A visszafizetési kötelezettség remélhetőleg nem derült ki, ugyanis a felek válása esetén, volt olyan időszak, amikor automatikusan beállt a támogatás visszafizetési kötelezettsége.

Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

koczkajudit@vodafone.hu

Közösségi oldal: