• Zsolt 48130 számú kérdése
  • 2017-12-03

Tisztelt Koczka Judit!

2015 októberében vásároltam meg egy telek kétharmadát (525 m2-t a 787-ből). Az inagtlan vásárlása előtt már be lett adva egy változási vázrajz a Földhivatalhoz, mely az ingatlan használati megosztásáról szól. A telket már nem lehet felosztani két kisebb telekre, mivel a helyi szabályzat szerint nem hozható létre 600 m2-nél kisebb telek.

Ez alapján a megvásárolt ingatlan egy 525 m2 területű kivett beépítetlen terület, viszont a telek másik harmadán már néhány éve egy lakóház áll. A jelenlegi tulajdoni lapon ezért Kivett lakóház, udvar van feltüntetve.

A szerződésben vállaltam az ingatlanhányad beépítését, és kértem az illetékmentesség megállapítását. A NAV elutasította kérésemet, mondván, hogy nem üres telket vásároltam, hanem egy üres telekhányadot, ami viszont egy olyan telekhez tartozik, amin a szomszéd már épített egy házat.

Érdemes lett volna fellebbezni, van-e esély, hogy a NAV ne szó szerint alkalmazza a törvényt?

Köszönöm,

Zsolt

Tisztelt Cím!

Nem, nem lett volna érdemes fellebbezni. Ha kivitelezhető lett volna a megosztás, előre, a szerződés előtt, akkor vehetett volna Ön beépítetlen területet. Ekkor állt volna fenn az illetékmentesség feltétele.


Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

drkoczkajudit@gmail.com

Közösségi oldal: