• Tamás 48136 számú kérdése
  • 2017-12-08

Tisztelt Ügyvédek, a következőkben szeretném ingatlanjogi véleményüket kérni:
Építkezünk és a mai napon tudatta velem a mérnököm, hogy a felső szint belmagassága 12cm-rel lett magasabb, az építménymagasságunk pedig 30cm-el, mint a helyi jogszabályokban megengedett. Mivel a tető felkerült a házra, így visszabontásra nincs lehetőség (lenne, de financiális okokból és ésszerűség tekintetében sem logikus lépés ). Milyen bírságra számíthatok, illetve milyen retorzióra?
A másik kérdésem, hogy a helyi jogszabályok a beépítettségi százalékot elég szűken határozták meg. A most épülő épülettel egy telken található egy épület, melyet édesapámnak újítottunk fel pár éve ( ő elhunyt azóta ). Az épület egy részét el kellene bontanom a lakhatási engedély megkapásához, de nem szeretném, hisz rengeteg pénzt öltünk bele, illetve a vállalkozásom szeretném majd otthon építeni és szükség van hozzá egy műhelyre. Milyen hivatalos lehetőség lenne arra, hogy ezt a meglévő épületet megtartsam teljes egészében?

Köszönettel várom válaszukat!

Tamás

Kedves Tamás!
Ha jól értem, akkor nem az építési engedélynek megfelelően zajlik az építkezés, ami egyrészt akadálya lesz a használatbavételi engedélynek, vagy a tudomásulvételnek, másrészt valóban építési bírság lesz kiszabható, sőt, a visszabontási kötelezés sem zárható ki. A bírság mértéke a beépített térfogat ismeretében meghatározható, és attól a hatóság nem tekinthet el, még a fennmaradási engedély kapcsán sem.
A második kérdése kapcsán nem tudok nyilatkozni, ill. nem tudok legális lehetőséget az építmény megtartására, amennyiben ez a használatbavétel feltétele.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: