• Csaba 48165 számú kérdése
  • 2018-01-06

Tisztelt Ügyvéd Nő, Ügyvéd Úr!

Egy albérletben lakok 3 éve. A tulajdonos küldött egy pár soros e-mailt, miszerint kéri vegyem tudomásul, 2018.01.01-től 59500Ft-ról 69500Ft-ra emeli a bérleti díjat. Az e-mailt január 1-ei keltezéssel, január 2-án küldte nekem.
A rezsi tekintetében a nyári hónapokra fix 20000Ft lett megállapítva, a téli hónapokban a gázszámla értékével növelve. Az ingatlan 2 részre van osztva, így 1 épületben 2 különálló bérlő lakik, közös víz, gáz, villany rendszerrel. A gáz fogyasztás díja 1/3-2/3 részben (bérelt házrész nagysága és lakók száma szerint) kerül kifizetésre a 2 bérlő között megosztva.
Kérdezem, hogy:
- jogosan emeli-e a díjat ezzel az e-maillel, a jelenlegi szerződés módosítása nélkül (vagy annak utólagos módosításával),
- mennyi idővel kell előre jeleznie emelési szándékát,
- etikus-e egy ekkora emelés,
- kérhetem-e a rezsiköltség (az összes szolgáltató, legfőképp a gáz szolgáltató) mértékének számlákkal való igazolását, és ha igen, akkor mennyi időre visszamenőlegesen?

Valószínűleg nem lesz hajlandó csökkenteni az emelés összegét és nem adja át nekem a számlákat, inkább felmondja a szerződést. Erre felkészültem, de nem tudom hova költözzek, ha nem találok másik albérletet a 2 hónapos felmondási idő alatt.
- mit tehetek, ha nem találok másik albérletet a felmondási idő alatt?

Tisztelettel: Varga Csaba

Kedves Csaba!

A bérleti szerződés ismerete nélkül nem tudok segítséget nyújtani!

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: