• Kitti 48242 számú kérdése
  • 2018-03-08

Tisztelt Ügyvéd Asszony!

Most, március elsejével költöztünk a párommal új albérletbe, mivel az előzőt a tulaj értékesíteni szeretné, ezért el kellett költöznünk. Azzal egyébként semmi probléma nem volt, minden további nélkül kiállította a számlát. Amikor kiderül, hogy el kell költözni, akkor találtuk a mostanit, ahova egyébként már beköltöztünk. A tulaj külföldön él már évek óta, és egy ingatlanost bízott meg az albérlet kiadásával (beszéltünk a tulajjal is, de a kommunikáció közte és az ingatlanos között nem volt teljesen 100 %-os).
Én idén januártól kapok a munkáltatómtól albérlet támogatást, be is tudtam nyújtani a számlát. Nem volt probléma. Az új szerződés aláírása előtt nyilván mindent megkérdeztünk, azt is hogy számlaképes-e. "Igen, persze. Tudunk számlát adni ha kell." Aláírtuk a szerződést, minden szép és jó, be is költöztünk. Most az első havi bérleti díj fizetése előtt megkérdeztük, hogy akkor mi lesz a számlával. A tulaj (külföldön él) azt mondta, hogy nem fér hozzá az ügyfélkapujához, azt csak személyesen tudja elintézni, azonban legközelebb csak nyáron jönnek haza. Addig nem tud számlát adni. "Egyébként is, ő mondta az ingatlanosnak, hogy a bérleti díj az nettó, ha kell számla, akkor arra jön még áfa. Csak ezt az ingatlanos nekünk elfelejtette mondani." Az előző albérletnél nem volt ilyen, nem kellett pluszba fizetni, ugyanazzal az összeggel állították ki a számlát.
Az újonnan megkötött szerződésben nem szerepel, hogy az ár nettó. A másik dolog, hogy tudtommal az albérlet ÁFA mentes. Neki kell utána adóznia, mivel ez neki plusz jövedelem, nyilván SZJA-ként. De az is 15%, nem 27.

Ezek alapján, van joga több pénzt behajtani tőlünk, ilyen indokkal, hogy ha kell számla akkor az összeg az ÁFA-val növelt összeg lesz?
Illetve ilyen esetben, ha nem tud nyárig számlát adni, attól kaphatok tovább támogatást, ha benyújtom a munkáltatónak a szerződést, és minden hónapban a bankszámlakivonatot, bizonyítva vele, hogy befizettem a szerződés szerinti összeget (a szerződésben szereplő névre és bankszámlaszámra)? De gondolom nem, mivel csak a számlát tudja betenni a könyvelésbe, a bankszámlakivonatom az édeskevés...

Mindenesetre, várom mielőbbi válaszát és esetleges tanácsát a fenti probléma megoldásában.

Köszönöm szépen a segítségét!

Üdvözlettel:

Csapó Kitti

Tisztelt Kitti!

A munkáltatójával kapcsolatos kérdéseire én választ nem tudok adni, csak a munkáltató, illetőleg szerintem amit Ön erről gondol, az a legvalószínűbb.
Lehet áfá-val terhelten ingatlant bérbe adni, csak akkor a szerződést is annak megfelelően kellett volna megírni, ez ugyanis a bérbeadó áfa-alanyiságától függ. (Mondjuk azt így első ránézésre nehezen tudom elképzelni, hogy az Ön bérbeadója "onnan külföldről" áfás lenne...)
Nem látok megoldást a helyzetre mást, mint a szerződés felbontását közös megegyezéssel, és másik albérlet keresését.


Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal: