• István 48274 számú kérdése
  • 2018-04-13

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következő kérdésem lenne:
Budapest VIII kerületében (Palotanegyed) van egy lakásom, amit idei évtől kezdve rövidtávú szállás szolgáltatásra használok (Airbnb). Minden engedélyt beszereztem az önkormányzattól, NAV-tól adószámot, tehát teljesen legálisan üzemeltetem. Még csak 1 hónapja kezdtem, pár vendég volt.
A th közös képviselője ott lakik a házban, el kellett kérnem tőle az szmsz-t, ez szükséges volt az engedélyek kiváltásához. Nem szerepel benne, hogy tiltanák a tulajdonosoknak az ilyen jellegű tevékenységet, így gond nélkül ment az önkormányzati ügyintézés (állítólag van egy helyi rendelet a Józsefvárosban, hogy csak akkor adnak ki ilyet, ha az szmsz kifejezetten hozzájárul a tevékenységhez. Ez nincs benne a mienkben, de az önkorinál azt mondták, nem tiltja, tehát kiadják, gondolom jól jön a befizetett IFA).
Viszont a közös képviselő, és pár idősebb lakó, egyből elkezdett aggódni, hogy "idegenek" fognak jönni-menni a házban, és biztosan zavarni fogják a ház nyugalmát, meg károkat fognak okozni. Eddig semmilyen probléma nem történt. A lakásomba egyébként maximum 3 főt tudok fogadni, de jellemzően 2 vendég szokott jönni, hiszen egy szobás lakásról van szó, tehát nem a bulizós nagyszámú fiatal társaságok a célcsoportom, a hirdetésben is szerepel, hogy a helyszínen nem lehet bulizni.
Tegnap közölte velem a közös képviselő, hogy a közelgő éves rendes elszámoló közgyűlésen napirendre akarja tűzni, hogy szmsz módosítással tiltsák be a társasházban ezt a tevékenységet. Kérdésem az lenne, hogy a már meglévő engedélyemet ez érinti-e, tehát be kell-e szüntetnem a további rövidtávú bérbeadást, ha megszavazza a közgyűlés, és megcsinálják az szmsz módosítást. Korlátozható vagyok-e így a lakás felhasználásában?
Illetve másik kérdés, hogy mivel a NAV-nál átalányadózásba jelentkeztem be (38400 Ft/év) nekem ezt mindenképpen ki kell fizetnem, akár kiadom a lakást, akár nem. Ha mondjuk az év közepén abba kell hagynom, mert letiltanak, követelhetem-e a th-tól a feleslegesen befizetett adómat, vagy egyéb költségeimet, amit a lakásra költöttem, hogy alkalmas legyen erre a tevékenységre (pl bútorok, eszközök, stb), vagy elmaradt hasznomat? Továbbá, a csak ezért történő szmsz módosításának díja, ami kb 100 ezer Ft ha jól tudom, mint tulajdonostól, aki értelem szerűen ellene fogok szavazni, kérhető-e tőlem a rám eső része. Kiemelném, hogy eddig tényleg semmilyen jelzés nem érkezett egyetlen lakótól sem, hogy a vendégeim zavarták volna őket.
Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel:
T. István

Kedves István! A VIII. ker vonatkozó rendeletét ismerve már azt sem értem, miként engedték a bejelentést.
Az adó részleges áthárítása véleményem szerint nem lehetséges, az szmsz módosítás költsége viszont a közös költségen keresztül minden lakót érint, függetlenül a szavazástól és annak eredményétől.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: