• Alexandra 48339 számú kérdése
  • 2018-06-27

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!

Férjemmel kinéztünk egy ingatlant, ami jelenleg szerkezetkész állapotban van. Cím alapján megtaláltam a tulajdoni lapot, amelyen egy haszonélvező van a tulajdonosok elhunytak. A haszonélvező gyermeke kérelmet nyújtott be tulajdoni jogra, de elutasították! Kérdésem az lenne, hogy milyen módon lehet haszonélvezőtől házat venni, ha nincs tulajdonos?! Megvásárolhatom e a haszonélvezeti jogát, vagy nem érdemes megkeresnem személyesen?!
Illetve gyermeke örökölhet e tőle bármit a házból?

Kedves Alexandra!

Tulajdonjogot a tulajdonostól lehet szerezni, haszonélvezőtől nem. Szerencsére olyan nincs, hogy egy ingatlannak ne legyen tulajdonosa - ennek is van - legfeljebb nem él. Ez esetben elsőként az ingatlant kell olyan helyzetbe "hozni", hogy a tulajdoni lapján élő tulajdonosok és haszonélvezők legyenek bejegyezve, azt követően velük lehet szerződni. Ezt az örökös kezdeményezheti, feltehetően a hagyatéki eljárás lefolytatása visz közelebb a célhoz.
Ennél többet a tulajdoni lap és a körülmények részletesebb ismeretében tudnék mondani.
Tekintve egyébként, hogy az ingatlanok adásvételéhez ügyvédi közreműködés szükséges, így elérkezett az ideje a megfelelő ügyvéd kiválasztásának és megbízásának.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: