• Mónika 48348 számú kérdése
  • 2018-07-11

Kedves Ügyvéd Úr!

Régi családi házunkat eladtuk, a kulcsátadás július elején (3-5. körül) történt meg, miután a teljes vételi összeg megérkezett a számlánkra. 9 Millió forintért hirdettük meg a 98 nm-es, 1000 nm telekkel rendelkező vegyes falazatú családi házat. A vevő kétszer is megtekintette, mielőtt létrejött az adásvétel. Természetesen nem új házról van szó és a vevő a felújítási munkálatokra való tekintettel 1,3 Millió forintot lealkudott az árból, így 7.7 Millió forintról szól az adásvételi szerződés.
Azóta a vevő elkezdte a felújítást és több hibát talált a házon, melyekről mi sem tudtunk. (a vevő elmondása szerint a szőnyeg alatt penészt találtak az egyik szobában, ugyanitt beázott a fal, ami a tapéta alatt nem látszott, kád alatt találtak rohadást, miután szétverték a fürdőszobát)
Jelenleg 1,5 Millió forintot visszakövetel tőlünk, mert úgy érzi átvertük.
A kérdésem a következő: Van-e jogi alapja a követelésének és nyerhet-e a vevő egy esetleges polgári peres eljárás során?
Mi egyáltalán nem érezzük ezt jogosnak, hiszen mi ebből semmit nem érzékeltünk, nem volt büdös a szobában, a tapéta nem vált el a falról, ami azt gondolom, hogy egy ázásnak és penésznek az első jele, a lefolyókkal a fürdőben soha semmilyen gond nem volt. A házat március közepéig 24 éven keresztül mi laktuk és márciusban még többször kijártunk begyújtani, amíg nem ment a kinti hőmérséklet tartósan 10 fok fölé.
Válaszát nagyon várom és előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Hanák Mónika


Tisztelt Mónika!

A Vevőnek lehet szavatossági igénye Önökkel szemben, de neki kell bizonyítania, hogy az adott épület életkora, műszaki állapota, egyéb jellemzői alapján nem is kellett feltételeznie, hogy voltak az épületnek hibái, illetve a hibák olyanok, hogy azt szemrevételezéssel nem lehetett megállapítani. A leírtak alapján nehéz dolga lesz a vevőnek mindezt bizonyítani:

"A Ptk. 305/A. § (1) bekezdésének alkalmazása során az ismert hibák körébe azok a hibák tartoznak, amelyekről a jogosultnak a szerződéskötéskor ténylegesen tudomása volt. Felismerhető hibának pedig az ún. nyílt, tehát az egyszerű észleléssel megállapítható hibák minősülnek, továbbá azok a hibák, amelyeket a jogosultnak a kötelezett tájékoztatása, a szerződéskötés körülményei, illetőleg a dolog életkora, állapota és használtsági foka alapján egyébként számításba kell vennie, valamint azok a hibák is, amelyek fennállása, illetve jelentkezése a ténylegesen ismert, illetve a nyílt hibákra tekintettel a szerződéskötéskor alappal feltételezhető, előrelátható."


Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal: